Suma este echivalenta cu circa 40% din datoriile autoritatilor locale, potrivit premierului Viktor Orban.

"Am inceput un razboi cu datoriile din primul moment al guvernarii noastre, iar acum a venit timpul sa deschidem un nou front si sa salvam satele si orasele", a spus Orban intr-o conferinta la Budapesta.

Orban a aratat ca Guvernul va prelua integral datoriile primariilor a 1.700 de localitati care au pana la 5.000 de locuitori, in valoare de 97,3 miliarde de forinti (445 milioane dolari). Executivul va prelua totodata o parte din datoriile unor orase mai mari, totalizand 515 miliarde de forinti (2,36 miliarde dolari).

Primariile din Ungaria au dificultati sa isi ramburseze datoriile, majoritatea in franci elvetieni, dupa ce forintul s-a depreciat, iar o perioada de gratie pentru returnarea principalului obligatiunilor a expirat in 2011.

Municipalitatile s-au imprumutat tot mai mult in valuta, din 2007, dupa ce Guvernul a restrans finantarea pentru a reduce deficitul bugetar.

Forintul s-a depreciat cu 59% fata de francul elvetian, de la jumatatea anului 2008, cand au fost emise majoritatea obligatiunilor denominate in franci elvetieni.