Numarul strainilor care lucreaza in Ungaria, respectiv cei cu permise de rezidenta si permise de munca din afara UE, ar putea sa nu depaseasca numarul mediu lunar al necesarului de posturi din anul precedent. 

Reglementarea propusa de ministrul Mihaly Varga va intra in vigoare in termen de 15 zile de la publicare. 

Numarul maxim al strainilor care vor putea sa fie angajati va fi publicat anual de Ministerul Economiei la 1 februarie, cu exceptia anului 2015, cand va fi anuntat la 1 iulie.

Ministerul Economiei se alatura astfel politicii anti-imigratie lansate recent de premierul Viktor Orban. 

Orban a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca opinia sa personala este ca nu este nevoie de imigranti, ci ca in schimb ar trebui promovata o politica de sustinere a familiilor si a politicilor de angajare.

Vineri dupa-amiaza, guvernul de la Budapesta a publicat 12 intrebari pentru o consultare nationala in domeniul imigratiei si terorismului. 

Presa locala a calificat intrebarile ca fiind partinitoare, neprofesioniste si demogogice. 

Ultima intrebare este "Sunteti de acord ca guvernul din Ungaria sa se concentreze mai mult pe sustinerea familiilor si a copiilor pe care ii pot avea, decat pe imigratie?", iar raspunsul poate fi ales dintre "sunt total de acord", "tind sa fiu de acord" si "impotriva". 

Actuala propunere a Ministerului Economiei este echivalenta cu plafonarea numarului de imigranti legali din afara UE care pot fi angajati in Ungaria.