Laszlo Rajk, arhitect, opozant si fost disident ungar, fiul unui ministru executat in 1949 dupa un proces stalinist, apreciaza ca majoritatea ungarilor stiau ce pregatea Viktor Orban, dar voiau o schimbare si credeau ca democratia ungara, sustinuta de Uniunea Europeana, il va putea controla.

Autorul scrie ca in ultimii ani, mai multi apropiati ai Fidesz spuneau ca asteapta victoria partidului in special pentru posiblitatea ca Orban insusi sa fie invins.

Aflat in opozitie, partidul era ostaticul presedintelui sau, dar dupa o victorie electorala acesta nu mai putea conduce in acelasi mod, pentru ca trebuia sa tina cont de unele limite, de circumstante externe si mai ales de Europa si SUA, afirmau acestia.  Chiar si membrii societatii care nu faceau parte din Fidesz apreciau ca este nevoie de un lider puternic. Iar Orban pare puternic, atat ca prim-ministru, cat si ca lider al opozitiei.

Multi l-au votat deoarece credeau ca nu va mai trebui sa se teama de tinerii neonazisti. Acceptarea sociala a lui Orban a scazut insa, cei care cred in victoria democratiei asteptand alegerile din 2014 cu seninatate pentru a se elibera de acest populism.

Guvernul nu numai ca nu este condus cu o dorinta de democratie, ci cu o totala lipsa de scrupule, comenteaza autorul articolului. 

Orban a privat Curtea Constitutionala de toate puterile prin care i-ar fi putut impiedica manevrele politice, apoi a dislocat Consiliul bugetar pentru a avea control exclusiv asupra acestuia, a restrans libertatea presei, a decapitat justitia si a numit "parinti, prieteni si clienti" in principalele posturi de judecatori, informeaza Mediafax.

Guvernul incearca sa mutileze independenta Bancii Nationale, protejata inclusiv prin tratate internationale, si chiar remodeleaza legea electorala, care face Fidesz inamovibil, cel putin prin mijloace democratice.  In plus, de la 1 ianuarie Ungaria are o noua Constitutie, care prevede ca numele tarii nu mai este Republica Ungara. Primele masuri au fost deja luate in administratiile publice, pentru a implementa aceasta schimbare, astfel ca, de exemplu, tribunalele nu mai pronunta deciziile in numele republicii.

"Este ca si cum am trai in Romania lui Ceausescu", conchide autorul.