”Consiliul European a adoptat sancţiuni” împotriva ”acţiunilor unilaterale şi provocatoare ale Turciei”, şi-a exprimat satisfacţia joi, pe Twitter, secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

Noi respingem această atitudine părtinitoare şi ilegitimă care figurează în concluziile summitului UE”, a denunţat într-un comunicat Ministerul turc de Externe

”Măsurile hotărâte vor fi sancţiuni individuale, iar măsuri suplimentare ar putea fi decise, dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a anunţat un diplomat european.

O listă cu nume urmează să fie întocmită în săptămânile următoare şi să fie supusă aprobării statelor membre, potrivit concluziilor summitului Celor 27, reuniţi la Bruxelles, scrie News.ro.

Aceste nume urmează să fie înscrise pe ”lista neagră” deschisă în noiembrie 2019 în vederea sancţionării activităţilor de forare ale Turciei în apele Ciprului.

Pe această listă se află numele a doi oficiali de la Turkish Petroleum Corporation (TPAO), cărora le este interzis să li se emită vize şi ale căror active în UE au fost blocate.

Liderii europeni i-au dat un mandat Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate Josep Borrell să le prezinte un ”raport cel mai târziu în martie 2021 cu privire la evoluţia situaţiei” şi să propună atunci, în cazul în care acest lucru este necesar, o extindere a sancţiunilor la noi nume şi la noi întreprinderi, a declarat diplomatul european citat.

”Ideea este să se strângă şurubul treptat”, a subliniat el.

Contencioasele cu Turcia s-au multiplicat, o ţară care s-a angajat în acţiuni provocatoare faţă de Grecia şi Cipru şi care s-a angajat de asemenea militar în războaiele din Libia şi enclava separatistă azeră Nagorno Karabah.

Însă Turcia este un stat membru NATO, iar Ankara contează mult pe susţinătorii săi din cadrul blocului militar, recunosc diplomaţi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Toate sensibilităţile s-au exprimat în cadrul summitului european de la Bruxelles.

Lipsa unui consens este cea care a îndepărtat atât adoptarea unor sancţiuni economice care să vizeze sectoare de activitate, cât şi o cerere a Atenei ca UE să impună Turciei un embargo asupra armamentului.