“Daca o parte a unui teritoriu dintr-un stat membru decide sa se separe, partea respectiva nu mai este un membru al Uniunii Europene”, a declarat Almunia, in timpul unei conferinte, la Barcelorna.

Aceasta a fost una dintre cele mai clare luari de pozitie ale unui lider UE, legat de problema apartenentei in urma separarii.

Declaratiile lui Almunia sunt in acord cu cele ale presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, care a spus, in legatura cu referendumul care va avea loc in Scotia anul viitor, ca tara proaspat formata va trebui sa adere din nou la UE.

Asa cum era de asteptat, comentarile lui Almunia au starnit nemultumirea activistilor catalani, care au format pe 11 septembrie un lant uman in Barcelona, aratand ca sunt hotarati sa definitiveze secesiunea.

Economistii spun ca discutiile legate de o posibila separare a Cataloniei de Spania, o regiune puternic industrializata, cunoscuta ca “fabrica Spaniei”, nu fac altceva decat sa altereze increderea investitorilor straini in stabilitatea tarii, care se chinuie sa iasa din cea mai grava recesiune de la caderea generalului Franco incoace.

Sustinatorii secesiunii spun, pe de alta parte, ca bogata lor regiune a sustinut financiar restul Spaniei in ultimii ani, ceea ce le-a diminuat si lor nivelul de trai. Miscarea are, insa, un puternic sentiment pro-european, multi dintre cei care sustin separarea de Spania neimaginandu-si viitorul Cataloniei in afara UE.  

Almunia a mai spus ca exista ingrijorari in interiorul UE, legate de miscarea separatista catalana, care s-a manifestat cel mai recent saptamana trecuta, cand mii de catalani au facut un lant uman de peste 400 de kilometri, cerand din nou separarea de Madrid.

Colegii mei ma intreaba foarte multe lucruri despre acest subiect si nu fac asta cu zambetul pe buze, ci mai degraba cu ingrijorare”, a spus Almunia, care este originar din Tara Bascilor, alta regiune din Spania cu puternice curente separatiste.

Pentru ca declaratiile lui Almunia au creat indelungi dezbateri in regiune, un purtator de cuvant al UE,  Pia Ahrenkilde Hansen, a declarat ulterior ca acesta nu a facut decat sa explice care este politica uniunii.

Daca un teritoriu al unei tari membre UE se separa de tara respectiva, atunci tratatele in vigoare din statul membru nu se mai aplica noii regiuni independente”, a spus Hansen

Guvernul regional din Catalonia a decis organizarea unui referendum pentru independenta, in 2014. Intr-o scrisoare trimisa liderului regional Artur Mas, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a aratat dispus sa discute despre problemele pe care le are Catalonia, mai putin despre independenta.

Mesajul lui Almunia nu a fost singurul transmis de comunitatea europeana, cu scopul de a descuraja miscarea separatista catalana. Premierul Lituaniei, Algirdas Butkevicius, tara care a preluat presedintia UE la jumatatea anului, s-a distantat de actiunile catalanilor, care au organizat lantul uman inspirandu-se de la aceasta tara baltica ce, in 1989, si-a obtinut independenta fata de Uniunea Sovietica in acelasi mod.