Agentia americana de stiri ii citeaza pe procurorii anticoruptie din Romania, potrivit carora Dragos Lipan Secu ar fi aranjat cu vanzatori ai caror nume nu au fost facute publice, sa mareasca artificial preturile pe care Scolopax, o companie detinuta de Harvard, le-ar fi platit pentru paduri, in perioada 2007-2009.

In 21 ianuarie, Secu a fost retinut de procurori. Acesta ar fi luat mita in valoare de 4,45 milioane de lei (1,3 milioane de dolari) si ar fi acceptat si o excursie in Insulele Canare si o masina Chrysler Sebring, au mai spus procurorii.

Omul de afaceri a mai fost acuzat si de spalare de bani, in complicitate cu sotia sa, Mariana, care a fost de asemenea arestata. Cei doi sunt in arest preventiv in judetul Bihor si risca pana la 10 ani de inchisoare.

“Intreaga situatie a influentat negativ investitorii Scolopax, pentru ca terenurile forestiere au fost supraevaluate, iar diferenta a mers la acuzati”, a declarat, pentru Bloomberg, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, intr-un interviu telefonic.

Escrocheria a fost descoperita in urma denuntului facut de doua persoane care urmau sa plateasca pretinsa mita. Legislatia din Romania prevede ca o persoana care raporteaza o infractiune si ajuta la descoperirea vinovatilor beneficiaza de imunitate, a mai spus Saplacan, care a adaugat ca vanzatorii terenurilor nu vor fi investigati.

Situatia este fara precedent pentru Harvard, cea mai bogata universitate din lume, care este recunoscuta pentru identificarea celor mai bune oportunitati de investitii, cum ar fi cele in domeniul forestier din tarile din lumea a treia, a explicat Jack Lutz, consultant in cadrul Forest Research Group, din Massachusetts.

Scolopax, cu sediul in Brasov, este detinuta de Harvard, prin intermediul fondului de investitii Phemus Corp., potrivit datelor contabile ale universitatii, citate de Bloomberg.

"Suntem la curent cu acuzatiile si adunam mai multe informatii", a declarat Kevin Galvin, purtator de cuvant pentru Harvard. Si procurorii, si reprezentantii Harvard au refuzat sa spuna cat a platit Scolopax in plus pentru padurile achizitionate.

Universitatea Harvard este cel mai mare proprietar de paduri din Romania. Institutia de invatamant americana detinea, in 2012, printr-un fond de investitii, peste 35.000 de hectare la noi in tara, in special in judetul Vrancea.

“Locuri riscante” 

“Merg in unele locuri riscante, iar acesta pare sa fie unul in care lucrurile nu merg bine pentru ei (Harvard, n.red.)”, a adaugat Lutz, care a lucrat anterior pentru unul dintre cele mai mari fonduri care administreaza investitiile in terenuri forestiere din lume.

Potrivit procurorilor, Lipan Secu era managerul general al Scolopax. Universitatea spune ca acesta era mai mult un contractor decat un angajat.

“Faptele din Romania sunt actiunea unui contractor din afara, care nu mai este asociat cu Harvard Management Co.”, institutia care controleaza universitatea, a spus Galvin. Relatia dintre Secu si Harvard a incetat in decembrie 2012, a adaugat el. 

Potrivit Bloomberg, Lipan Secu apare, in 2010, ca director executiv al Oriolus SRL, cu activitati in domeniul padurilor si al lemnului, firma care functiona la aceeasi adresa ca si Scolopax. Galvin a refuzat sa faca vreun comentariu legat de Oriolus. Potrivit datelor cotabile, Harvard nu detine aceasta firma. 

Harvard Management a investit din ce in ce mai mult in resurse naturale in alte tari, inclusiv in paduri, pe care le exploateaza pentru lemn si produse din hartie.

Exploatarea padurilor 

Jane Mendillo, presedinte al Harvard Management, a inceput sa investeasca in paduri inca din anii ’90, de pe vremea cand era vicepresedinte al companiei.   

Compania si-a vandut cele trei exploatatii forestiere din Statele Unite si a inceput sa face achizitii similare in strainatate, inclusiv in Noua Zeelanda si, mai nou, in Brazilia. 

Arestarile in acest caz, care au avut loc in Romania, demonstreaza ca este nevoie de o supraveghere mai atenta a investitiilor de peste hotare, a declarat, intr-un comunicat de presa citat de Bloomberg, reprezentantul departamentului de investitii al Harvard Coalition.

Grupul a criticat, de asemenea, si operatiunile companiilor detinute de Harvard in Africa de Sud, care au ca obiect de activitate achizitiile de terenuri forestiere. 

Potrivit Bloomberg, Scolopax detinea, la 30 iunie 2012, active in valoare de 126 milioane de dolari.

Citeste si:

Codrul nu mai este frate cu romanul. Cum a ajuns "aurul verde" al tarii noastre pe mana strainilor, la "Romania, te iubesc"