Stuart Chambers si sotia sa, Nicolette au adapostit cei 11 libieni aflati in pericol, in timpul calatoriei lor spre Italia. Cei 11 refugiati calatorisera pe mare 300 de mile timp de cateva zile. In mod tragic, 19 dintre libieni au pierit in apele Marii Ionice, inecandu-se, inainte de a fi salvati de catre Chambers.

Cuplul era insotit de catre fiul lor Oliver, in varsta de 18 ani si doi prieteni de familie, care i-au ajutat pe Stuart si Nicolette sa-i salveze pe libienii ce incercau sa scape de dictatura lui colonelului Gaddafi.

Dupa ce i-a adapostit pe iahtul sau, in valoare de 500.000 de lire sterline, directorul de la Tesco a alertat autoritatile grecesti de costa, care au transferat refugiatii pe o nava mai mare spre Insula Kefalonia, una dintre cele mai mari Insule Ionice, situata in vestul Greciei.

Se crede ca refugiatii fugisera din Libia de teama conflictelor din tara lor si din cauza faptului ca guvernul pakistanez nu a recunoscut inca, oficial, regimul politic.

Mama sotiei sefului de la Tesco, May Horrocks, in varsta de 82 ani, a declarat pentru publicatia britanica ca ea si sotul sau, Frank au primit un mesaj de la fiica lor sambata dimineata, in care erau instiintati in legatura cu cele intamplate pe mare.

„Suntem foarte foarte mandri de ei, este incredibil cand te gandesti ca au salvat atatea vieti. Sunt practic niste eroi. Au facut o treaba excelenta. Suna destul de dramatic cand cineva iti povesteste asa ceva si nu te astepti sa patesti un asemenea lucru intr-o vacanta”, le-a spus May Horrocks jurnalistilor englezi.

Directorul Tesco Stuart Chambers (55 ani) a pornit miercurea trecuta impreuna cu sotia sa Nicolette (51 ani) din insula greceasca Zante. In prezent, cei doi se afla in drum spre Turcia, de unde se vor indrepta catre Marea Britanie la sfarsitul lui septembrie.

Perechea care locuieste in Chesire si au trei copii, au cumparat iahtul Beneteau de 19 metri lungime pe care l-au numit Jasmina, in urma cu doi ani.

Chambers este director non-executiv la Smiths Group PLC, din cadrul Aeroportului Manchester Group PLC si fost presedinte executiv la Pilkington Glass.

Tesco este cel mai mare retailer din Marea Britanie, unde domina sectorul de bunuri de consum. Principalii competitori ai companiei sunt Wal-Mart si Carrefour. La inceput, retailerul era specializat pe produse alimentare, insa ulterior aria sa de acoperire s-a extins la îmbracaminte, electrocasnice si electronice, produse financiare, inchiriere de DVD-uri si asigurari.

Coreea de Sud este ce-a de-a doua piata importanta pentru Tesco, dupa Marea Britanie.

Autoritatile italiene de coasta au reportat diverse incidente in ultimele luni, potrivit carora barci de dimensiuni mici au trebuit sa fie salvate dupa ce au fugit din tara nord-africana.

In august, 200 de refugiati au fost gasiti la 90 de mile (aproximativ 145 de kilometri) de coastele italiene. In mai, peste 500 de persoane au fost salvate de la naufragiu de o nava ce trecea prin zona.

In total, peste 400.000 de refugiati au parasit Libia de la inceputul conflictelor africane din luna februarie.

Citeste si:

Google TV, tot mai aproape. Americanii ar "cheltui" oricat pentru achizitia Hulu

Lupta cu tehnologia. Cat de mult conteaza diploma de facultate intr-o lume in care "calculatorul" ne fura joburile