Într-o postare pe Twitter, Ursula von der Leyen s-a declarat ''bucuroasă de a fi primit numele tuturor candidaţilor din partea statelor membre ale UE'', după nominalizarea de către autorităţile italiene a lui Paolo Gentiloni pentru un post în noul executiv european.

'Acum aştept cu nerăbdare să adun laolaltă un Colegiu (al comisarilor, n.red.) echilibrat, pe care îl voi prezenta marţi', a adăugat ea.

Von der Leyen, o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, va fi prima femeie care va conduce Comisia Europeană, promiţând că aceasta va fi prima cu un număr egal de bărbaţi şi femei.

Diferitele state membre au desemnat drept reprezentanţi cel puţin 12 femei, neluând în calcul că România a propus doi candidaţi, un bărbat şi o femeie.

Italia era singura dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (fără Marea Britanie, care urmează să iasă din UE) care nu propusese până joi un candidat.

Von der Leyen, succesoarea luxemburghezului Jean-Claude Juncker la şefia executivului comunitar pentru un mandat de cinci ani începând de la 1 noiembrie, urmează să decidă repartizarea portofoliilor în echipa sa, printre cele mai râvnite fiind cele legate de economie şi industrie.

Fostul ministru german al apărării a stabilit deja un set de priorităţi, printre care prezentarea de propuneri vizând atingerea neutralităţii climatice până în 2050 la nivelul UE, eforturi pentru introducerea unui salariu minim în UE şi taxarea companiilor digitale.

Comisarii desemnaţi urmează să fie audiaţi între 30 septembrie şi 8 octombrie în Parlamentul European, care îşi va da votul final cu privire la componenţa Comisiei în ansamblu, nefiind însă neobişnuit ca eurodeputaţii să respingă unele candidaturi, după cum aminteşte agenţia dpa, citată de Agerpres.