Aceste companii se apropie acum de un progres major, panourile solare ieftine şi turbinele eoliene începând să domine noile instalaţii energetice, punând în pericol dezvoltarea reţelelor de gaze naturale şi transformând pieţele energiei, scrie News.ro.

China şi-a transformat, de asemenea, cele mai mari companii de energie administrate de stat către energia regenerabilă. În 2017, a înfiinţat China Energy Investment, prin fuzionarea a doi giganţi de stat.

Compania are aproape o capacitate de generare a energiei regenerabile de 40 de gigawaţi, potrivit BloombergNEF, mai mult decât oricare dintre cele mai dezvoltate state europene şi americane. Cărbunele este încă o parte imensă a activităţii sale, cu 185 gigawaţi de energie termică produsă în 2019. Spre deosebire de cei mai mari giganţi de energie curată din Europa, China Energy este aproape în totalitate concentrată pe piaţa sa internă.

Alţi mari jucători în sectorul energiei regenerabile includ Brookfield Renewable Partners, al cărui portofoliu deţine 7.900 megawatti de energie hidro şi 4.700 megawatti de energie eoliană, şi RWE AG, a cărei divizie de energie regenerabilă intenţionează să investească până la 5 miliarde de euro (6 miliarde de dolari) până în 2022 în surse regenerabile şi tehnologii de stocare.

Tranziţia către sursele curate de energie, singura şansă de a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice

Energia regenerabilă, cum ar fi energia solară şi eoliană, poate fi generată fără a produce dioxid de carbon care captează căldura. O tranziţie globală către aceste surse curate de energie este singura şansă pe care o avem de a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice. O investiţie estimată la 11.000 de miliarde de dolari în surse de energie regenerabilă va fi necesară în următorii 30 de ani pentru ca acest lucru să se întâmple, iar investitorii vor să facă acest lucru.

Un moment de referinţă ar putea veni anul viitor, când Goldman Sachs Group prognozează că cheltuielile cu energia regenerabilă le vor depăşi pentru prima dată pe cele pentru foraje de petrol şi gaze. Şi totul se întâmplă pe măsură ce electrificarea automobilelor şi încălzirii clădirilor începe să se dezvolte.

”Pe termen lung, electricitatea va fura din cota de piaţă a altor surse de energie”, a spus Shayle Kann, director general la Energy Impact Partners, un fond de investiţii din New York.

Marii producători de energie curată i-au au depăşit pe giganţii combustibililor fosili. La începutul lunii octombrie, NextEra Energy, cu sediul în Florida, a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie de utilităţi din lume, depăşind Exxon Mobil, în privinţa capitalizării de piaţă, iar cazul nu este singular.

Enel, Iberdrola şi Orsted valorează acum mai mult decât companii petroliere comparabile, subliniind importanţa dobândită de energia regenerabilă pentru investitori.

Multe dintre cele mai mari companii regenerabile şi-au început activitatea cu combustibili fosili, dar au început să investească în energie regenerabilă cu ani în urmă, uneori decenii în urmă. Unele au eliminat treptat cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, sau intenţionează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Multe au început, de asemenea, să se angajeze să renunţe la emisiile de carbon până în 2050.

Enel investește masiv în energie regenerabilă

Enel este acum cea mai mare companie de utilităţi din Europa şi se extinde rapid în afara continentului, pe măsură ce devine mai ecologică. Aproximativ 40% din cei 87 de gigawaţi ai capacităţii instalate a companiei sunt încă formaţi din cărbune, petrol şi gaze, însă compania italiană intenţionează să reducă producţia de cărbune cu 74% în 2022 şi să dubleze capacitatea sa de energie regenerabilă până în 2030.

Unii dintre cei mai mari proprietari de capacităţi eoliene şi solare vor continua să fie companii de energie chinezeşti de stat. Dar marii producători de energie curată vor fi definiţi de diversitatea lor geografică, a spus Tom Heggarty, analist la Wood Mackenzie.

Enel şi Iberdrola au fost printre primele companii care s-au extins, cu prezenţe în creştere în America Latină, America de Nord şi Australia.

În era energiei electrice, cele mai râvnite locaţii din lume nu sunt cele care au resurse de petrol şi gaze. Marii producători de energie regenerabilă s-au angajat într-o vânătoare globală de locuri în care soarele străluceşte puternic şi vântul suflă constant. Fermele solare de mari dimensiuni acoperă deja porţiuni mari de deşert, din Maroc şi Chile până la Australia, în timp ce concurenţa pentru parcurile eoliene marine este creştere.

Vânătoare globală de locuri în care soarele străluceşte puternic şi vântul suflă constant

Compania daneză Orsted instalează turbine eoliene marine de dimensiunea unor zgârie-nori, în ape din jurul Europei, şi se pregăteşte pentru dezvoltarea acestui sector în Statele Unite şi părţi din Asia, inclusiv în Coreea de Sud şi Japonia.

În unele ţări, precum Germania sau Marea Britanie, energia regenerabilă acoperă deja un procent semnificativ din cerere - cel puţin în anumite zile. În timpul restricţiilor legate de noul coronavirus din acest an, scăderea cererii de energie a dus la oprirea centralelor electrice cu combustibili fosili din Germania. Acest lucru, la rândul său, a dus, pe 20 aprilie, la o pondere a energiei regenerabile de peste trei sferturi din totalul energiei din reţea.

Pe 11 octombrie, Australia de Sud a devenit prima regiune importantă care a fost alimentată exclusiv cu energie solară. A durat puţin peste o oră. Cu câţiva ani în urmă, statul australian a avut o problemă masivă cu întreruperile de energie, devenind locul perfect pentru CEO-ul Tesla, Elon Musk, pentru a instala ceea ce era la acea vreme cel mai mare proiect de baterii de acest gen. În prezent, energia solară reprezintă aproximativ jumătate din energia din reţea, în timpul zilei.

Printre cele mai importante companii cu operaţiuni în acest stat se numără Iberdrola, care la începutul acestui an a cumpărat Infigen Energy şi operează în prezent peste 800 de megawaţi de energie solară, eoliană şi pe bază de baterii în ţară, cu capacităţi în construcţie de 453 megawaţi. Enel operează două ferme solare în Australia de Sud, cu o capacitate combinată de 275 megavati.

Şi marii producători de petrol se pot dezvolta în sectorul energiei verzi prin intermediul achiziţiilor. Royal Dutch Shell a investit în companii din industria energiei regenerabile şi reţele de încărcare a automobilelor electrice, în timp ce grupul BP s-a angajat să genereze 50 de GW de energie regenerabilă până în 2030, faţă de numai 2,5 GW în prezent.

Compania spaniolă Repsol investeşte în prezent mai mult în energie regenerabilă decât în explorarea de petrol şi gaze.