"Cresterea notabila a vanzarilor grupurilor rusesti de armament atat in 2012, cat si in 2013, este datorata in mare parte intreruperii investitiilor in echipament militar de catre Guvernul rus in anii 2000", a declarat Siemon Wezeman, un cercetator de la Sipri, citat intr-un comunicat.

Cifra de afaceri a marilor intreprinderi rusesti din acest sector a crescut cu 20% in 2013.

In schimb, pentru cele 100 cele mai mari grupuri de aparare din lume (fara cele chinezesti), ea a scazut al treilea an consecutiv, cu 2%, la 402 miliarde de dolari.

In lipsa unor date fiabile, Sipri exclude din studiul sau societatile chinezesti, care profita, totusi, de al doilea cel mai mare buget militar din lume.

In Rusia, Tactical Missiles Corporation a inregistrat cea mai puternica crestere in 2013 (118%), urcand pe locul 46 la nivel mondial, crestere urmata de cea inregistrata de Almaz-Antey (34%).

Almaz-Antey, numarul 12 mondial, ar putea sa intre in Top 10, "in care se afla exclusiv producatori americani sau europeni, de la sfarsitul Razboiului Rece", releva Sipri.

Retragerea trupelor americane din Afganistan si Irak a fost unul dintre motivele scaderii cu 4,5% a vanzarilor grupurilor americane. Insa acestea sunt reprezentate de sase firme in Top 10, intre care si Lockheed Martin, care a ramas numarul unu in 2013, urmat de Boeing.

In perioada 2003-2014, Rusia practic si-a dublat bugetul militar - al treilea la nivel mondial potrivit Sipri.

Occidentalii ii impun un embargo asupra armelor din cauza anexarii Crimeei si sustinerii separatistilor prorusi in estul Ucrainei.

Sipri, creat in 1966 si finantat in parte de catre statul suedez, este specializat in cercetarea conflictelor, armamentului si dezarmarii.

In definitia vanzarii de armament, Centrul include "bunuri si servicii pentru clienti militari, inclusiv comenzile nationale si exporturile".