La această sumă se adaugă alte 5 miliarde de dolari, pe care le are de achitat până la sfarșitul anului, plus alte datorii de miliarde de datorii catre Rusia și China.

În condițiile în care guvernul mai dispune de doar 10 miliarde de dolari, Venezuela este pe punctul de a intra în default, scrie CNN Money.

A fost o săptămână grea pentru Venezuela: procurorul general a fost demis, puterea a votat legi controversate care să o reconfirme, iar guvernul a trecut și de o tentative eșuată de rasturnare de către un grup paramilitar.

Economiștii spun că probabil Venezuela va plăti această tranșă către creditori, dar anticipează că într-un viitor foarte scurt țara va intra în incapacitate de plată, dacă economia continuă să se prabușească, iar SUA vor aplica sanctiunile economice dure pe care le-a promis.

“Lucrurile nu mai funționează, falimentul este inevitabil”, spune Siobhan Morden, expert pe piețele latino-americane la Nomura Holdings. “Sancțiunile pe exporturile de petrol vor veni, probabil, foarte curând, iar intrarea în incapacitate de plată va fi aproape”, a mai spus expertul.

Administrația de la Washington a impus o serie de sancțiuni economice Venezuelei, după ce președintele Nicolas Maduro a înlocuit opoziția din parlament cu susținători de-ai săi. Președintele Trump a promis sancțiuni și mai dure, în cazul în care criza politică de la Caracas se adâncește.

Multe țări din toată lumea au criticat votul care îi dă puteri absolute lui Maduro, asemănând actuala organizare politică cu o dictatură.

Arma pe care o are Donald Trump cel mai la îndemână este un embargo impus pe petrol, singura sursă de venit pentru Venezuela. Dacă petrolul venezuelean nu va mai putea fi vândut în America, pușculița lui Maduro se golește instant.

Sancțiunile economice internaționale vor fi o sabie cu două tăișuri, pentru că ar putea adânci lipsa de mâncare și de medicamente cu care se confruntă în pezent Venezuela.

Dar dincolo de sancțiunile internaționale, economia țarii a intrat deja într-o spirală din care nu mai poate ieși. Deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul s-a dublat în ultima lună, iar inflația va ajunge la 720%, în acest an, și la peste 2.000%, in 2018, potrivit estimarilor FMI.

Venezuela trebuie să achite către deținătorii de obligațiuni guvernamentale peste 5 miliarde de dolari, în acest an și nu mai are decât 10 miliarde de dolari în bănci. Guvernul datorează, totodată miliarde de dolari vătre Rusia și China, precum și către companii energetice și aeriene americane.

Până în prezent, SUA s-au abținut să ia măsuri care să restrictioneze exporturile de petrol ale Venezuelei. O astfel de mișcare va grăbi intrarea țarii în faliment“, spune și Win Thin, șeful de strategii la banca Brown Brothers Harriman.