Potrivit unei copii a discursului sau, liderul liberal-democratilor, Nick Clegg, va propune o consolidare a sistemului european de integrare actual, transmite AFP, potrivit Mediafax.

In cadrul acestuia, noii membri trebuie sa astepte pana la sapte ani inainte ca cetatenii lor sa aiba dreptul de a trai si munci in alte tari membre UE. Clegg vrea o prelungire a acestei durate, pe care o justifica prin diferentele economice dintre state. 

Natiunile precum Marea Britanie ar urma sa aiba dreptul de a limita intrarile pe teritoriul sau daca numarul imigrantilor este prea mare dupa depasirea termenului, argumenteaza vicepremierul in discursul sau. 

"Este normal - si spun acest lucru in calitate de proeuropean - sa reformam libertatea de miscare pentru a reflecta aceste realitati", apreciaza el.

"Nu este vorba despre a inchide usa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intra in Marea Britanie in mod prudent si onest"

"Este in interesul tuturor celor care traiesc aici - fie ca sunt nativi sau nu - sa fie siguri ca, in cazul in care un nou membru se alatura UE nu vor fi surprize si lucruri de care sa se teama"

Printre actualii candidati la intrarea in UE figureaza Albania, Islanda, Muntenegru, Serbia si Turcia, dar presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat ca nu vor fi noi aderari in urmatorii cinci ani. 

Sondajele arata ca imigratia este o preocupare majora a alegatorilor britanici in vederea alegerilor generale din mai 2015. 

Plasat sub presiune de cresterea popularitatii Partidului pentru Independenta (UKIP), eurosceptic, premierul David Cameron a promis renegocierea legaturilor tarii cu Bruxelles-ul si organizarea unui referendum privind apartenenta la UE in 2017, in cazul in care va fi reales.