Principalele sale promisiuni: refuzul primirii imigrantilor extracomunitari si sprijinirea polonezilor nevoiasi.

In plan extern, caracterul eurosceptic al acestei formatiuni risca sa creeze tensiuni in relatiile cu unii parteneri din UE, in special cu Germania, mai ales ca PiS pledeaza si pentru adoptarea unei linii mai dure fata de Rusia, arata presa internationala.  

Sondajele la iesirea de la urne indica un procent de circa 39% pentru PiS, in timp ce liberalii din Platforma Civica (PO), care au guvernat in ultimii opt ani, sunt cotati cu numai 23%.

O alta surpriza este reprezentata de ascensiunea formatiunii antisistem a rockerului Pawel Kukiz, plasat in sondaje pe pozitia a treia, cu circa 9% din voturi.

Succesul conservatorilor are la baza doua componente principale, respectiv promisiunile de natura economica si teama provocata de criza refugiatilor.

Conservatorii polonezi sunt condusi de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui mort in anul 2010 in accidentul aviatic de la Smolensk.

Acestia au promis in principal reducerea varstei de pensionare si sporirea asistentei sociale pentru familiile nevoiase, in paralel cu cresterea taxelor percepute bancilor si supermarketurilor cu actionariat strain.

Desi cei opt ani de guvernare liberala au condus la progrese economice evidente, cu o expansiune de circa 50% a economiei si scaderea somajul, in acelasi timp s-au accentuat si decalajele sociale, atat la nivelul societatii in ansamblu, cat si intre regiuni.  

Cat despre problema migratiei, conservatorii au beneficiat de pe urma curentului majoritar impotriva primirii refugiatilor manifestat de opinia publica poloneza, nemultumita in plus de faptul ca actualul premier liberal, Ewa Kopacz, a acceptat cotele obligatorii de refugiati, impuse pe 22 septembrie la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE (JAI), desi pana atunci ea insistase de fiecare data pe primirea acestor imigranti exclusiv pe o baza voluntara.  

Prin urmare, noul guvern conservator de la Varsovia s-ar putea alatura celor de la Budapesta, Praga si Bratislava in opozitia fata de redistribuirea in UE a imigrantilor veniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia, situatie de natura sa amplifice diviziunile deja existente la acest capitol in interiorul blocului comunitar, conducand de asemenea la posibile tensiuni cu cancelarul german Angela Merkel, sustinatoare indarjita a impartirii imigrantilor intre statele UE.

De altfel, Kaczynski, un vechi simpatizant al premierului conservator ungar Viktor Orban, a declarat ca imigrantii musulmani sunt o amenintare la adresa societatii poloneze, in care credinta catolica joaca un rol foarte important.  

Preluarea guvernarii de catre PiS poate avea implicatii semnificative asupra Uniunii Europene, conservatorii polonezi fiind in plus reticenti fata de adancirea integrarii europene si fata de adoptarea monedei euro, ei pledand pentru o reformare a blocului comunitar in sensul consolidarii statelor nationale.  

Pe fondul crizei provocate de valul de imigranti extracomunitari, avansul euroscepticilor polonezi nu este un eveniment izolat, popularitatea formatiunilor cu o astfel de orientare crescand si in alte state, cum ar fi Olanda sau Suedia. Prin urmare, "victoria PiS este parte a unei tendinte mai largi in Europa, catre revenirea la valorile nationale", conchide Aleksander Smolar, analist politic polonez, transmite Agerpres.