Cererea globala de petrol va creste cu 1,2 milioane barili pe zi (bpd) anul viitor, in scadere de la 1,4 milioane barili pe zi anul acesta, o reducere de 0,1 milioane barili pe zi fata de estimarea IEA din iulie.

Majorarea furnizarii si temerile privind perspectivele economice globale vor pune in continuare presiune pe pretul titeiului, avertizeaza IEA. La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna octombrie a scazut joi dimineata la 43,96 dolari, sub nivelul de aproape 53 de dolari inregistrat in iunie.

Pentru anul viitor IEA se asteapta la cresterea productiei tarilor care nu sunt membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu 0,3 milioane barili pe zi, in special datorita punerii in exploatare a imensului zacamant Kashagan din Kazahstan.

Ca rezultat, IEA a redus estimarile privind productia de petrol a OPEC in 2017 cu 0,2 milioane barili pe zi, la 33,5 milioane barili pe zi. In iulie, productia OPEC s-a situat la 33,39 milioane barili pe zi, in urma nivelul record din Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca raspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva.