"Cresterea economica in zona euro ramane slaba, incertitudinile tot mai mari afectand increderea si alimentand o amplificare a riscurilor pentru perspectiva economica", a spus Draghi, citat de Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,2462 dolari, dupa ce anterior se tranzactiona la 1,252 dolari, potrivit Financial Times. De asemenea, indicele DAX al bursei germane si-a redus avansul de la 1,6% la circa 0,8%, in timpul discursului lui Draghi.

BCE a mentinut, insa, prognoza pentru economia zonei euro in acest an, anticipand o evolutie in marja contractie de 0,5% - crestere de 0,3%. Pentru anul urmator, banca estimeaza o crestere de 0-2%, revizuita in scadere usoara de la 0-2,2% in martie. Prognoza BCE se bazeaza pe date disponibile la sfarsitul lunii mai.

Draghi a anuntat ca BCE va mentine pana la inceputul anului urmator programul de lichiditati nelimitate pe perioada de trei luni pentru bancile comerciale, in incercarea de a diminua impactul riscurilor rezultate din criza datoriilor din zona euro.

Oficialul nu a mentionat daca BCE intentioneaza sa ofere bancilor din nou fonduri nelimitate pe perioada de trei ani. Banca a derulat in decembrie si februarie doua licitatii de astfel de fonduri, prin care bancile comerciale au imprumutat circa 1.000 de miliarde de euro.

Presedintele BCE a declarat ca zona euro nu poarta intreaga vina a incetinirii economiei mondiale. "Nu este doar Europa sursa problmelor pe care le-ar avea Brazilia si China", a spus el, adaugand ca responsabilitatea pentru incetinirea economiei globale nu poate fi transferata exclusiv zonei euro.

Tarile din Europa nu sunt singurele care au o indatorare ridicata in raport cu PIB, a afirmat Draghi. "Avem unele responsabilitati, dar si alte state au propriile lor probleme", a spus seful BCE, adaugand ca acesta va fi mesajul principal la summit-ul G20 de pe 18-19 iunie.

"Inainte de toate, toate tarile trebuie sa-si rezolve propriile probleme. Apoi sa-si faca griji de impactul din alte regiuni ale lumii", a continuat Draghi.

BCE a mentinut dobanda de politica monetara miercuri la minimul record de 1%, in contextul crizei din uniunea monetara.