Insula din estul Mediteranei a lansat, în 2013, o schemă prin care oferă paşapoarte contra investiţii, peste 3.000 de persoane obţinând cetăţenia ţării prin acest program.

Comitetul MONEYVAL, comitet de experţi al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, a atenţionat într-un raport publicat miercuri că, deşi Ciprul a luat în general măsuri pentru a atenua riscurile de spălare de bani, riscul unor vulnerabilităţi în programul de investiţii creşte "exponenţial" prin intermediul proprietăţilor imobiliare, unul din "vehiculele" de investiţii aflate la dispoziţie.

"Aceste riscuri nu au fost diminuate corespunzător", a menţionat organismul de monitorizare al CoE, potrivit Agerpres.

Deşi raportul nu oferă detalii, proprietatea imobiliară este cunoscută ca fiind folosită pe larg în spălarea banilor, ca o investiţie stabilă ce se poate aprecia în timp şi este în mod normal supusă unui control mult mai limitat, potrivit unei note de cercetare a Parlamentului European emise în 2019.

În virtutea programului, cu o minimă investiţie de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se pot obţine un paşaport şi călătorii instant fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte.

Supravegherea sectorului imobiliar trebuie să fie sporită semnificativ, notează MONEYVAL în raport, adăugând că ar trebui să existe măsuri suplimentare de prevenţie din partea agenţilor imobiliari.

Cu toate că a acordat asistenţă altor ţări, Ciprul nu a fost "foarte proactiv" în ce priveşte blocarea şi confiscarea din proprie iniţiativă a veniturilor obţinute pe căi ilegale în străinătate, mai notează experţii.

Evaluarea a fost efectuată în mai 2019, iar pe baza rezultatelor sale MONEYVAL a decis să aplice o procedură de monitorizare sporită şi a invitat Ciprul să prezinte un raport în 2021.

Suma totală investită în cadrul schemei de investiţii a fost de 6,64 miliarde de euro între 2013 şi 2018, potrivit raportului MONEYVAL, numind-o "semnificativă" pentru economia Ciprului.

În noiembrie 2019, Nicosia a declarat că va revizui procedurile folosite pentru acordarea cetăţeniei, în urma informaţiilor difuzate de Reuters conform cărora cetăţeni cambodgieni apropiaţi de şeful executivului Hun Sen, aflat la putere de 35 de ani, au dobândit astfel paşapoarte.

Nicosia a anunţat de asemenea că a introdus garanţii suplimentare în program pentru a preveni abuzurile şi că va începe un proces de retragere a cetăţeniei vizând 26 de indivizi. Cu toate acestea, parlamentari ciprioţi au declarat pentru Reuters la 10 februarie că acest proces este întrerupt din motive juridice.