Prin urmare, pentru deplasarile in strainatate functionarii rusi vor trebui de acum inainte sa zboare numai cu compania nationala Aeroflot. Va fi totusi permisa folosirea companiilor aeriene din statele grupate in Uniunea Economica Eurasiatica (Kazahstan, Belarus, Armenia si Kargastan).

Daca destinatiile unde trebuie sa ajunga functionarii nu sunt deservite de Aeroflot si nici de operatorii aerieni din respectiva uniune economica, atunci se va putea apela la serviciile altor companii.

O lege similara este in vigoare de multi ani in China. 

Decretul apare dupa ce Putin a criticat recent inaltii functionari care pleaca la tratament in centre medicale din strainatate, liderul de la Kremlin atragandu-le atentia ca folosirea sistemului medical rus trebuie sa fie pentru ei "o alegere morala".

El a cerut de asemenea functionarilor sa-si petreaca vacantele in Rusia, mai ales in zona Marii Negre si in peninsula Crimeea, sa-si lichideze conturile din bancile straine si sa-si depuna banii numai in bancile rusesti. 

Potrivit presei, pentru prevenirea actiunilor de spionaj ale serviciilor secrete straine, deputatii din Duma de Stat lucreaza in prezent la un proiect de lege care va interzice functionarilor sa foloseasca Yahoo, Google si WhatsApp.