Intr-un articol publicat luni in editia sa in limba rusa, Forbes sustine ca presedintele Vladimir Putin le-ar fi vorbit membrilor conducerii Uniunii ruse a industriasilor si antreprenorilor, in cadrul unei intalniri care a avut loc cu usile inchise, despre o oferta neasteptata primita din partea omologului sau ucrainean Petro Porosenko.

Revista citeaza surse "familiare cu discutiile de la intalnire", care a avut loc la 19 martie. 

Putin ar fi spus ca oferta a intervenit in timpul "negocierilor in format Normandia" din 11-12 februarie.  "El (Porosenko) mi-a spus direct: «Ia Donbas!». I-am raspuns: «Esti nebun? Nu am nevoie de Donbas! Daca nici tu nu ai nevoie de el, declara-l independent»", afirma sursa citata de Forbes, referindu-se la declaratiile presedintelui rus. 

Putin ar fi spus insa ulterior ca autoritatile ucrainene nu sunt pregatite sa renunte la aceasta regiune. Daca nu sunt pregatite, ar fi spus Putin, atunci ar trebui sa le plateasca locuitorilor din Donbas pensii si beneficii sociale si sa reinstaureze sistemul bancar al regiunii. 

Forbes sustine ca unul dintre participantii la intalnire, care a cerut sa nu i se dezvaluie identitatea, a confirmat ca Putin a redat conversatia cu Porosenko, dar a admis ca presedintele rus a spus insa altceva. 

"Porosenko i-a propus Rusiei sa sigure Donbas-ului sprijin financiar. Putin a spus ca ar fi posibil doar daca Donbas devine parte a Rusiei. Atat timp cat (regiunea) Donbas face parte din Ucraina, toate platile trebuie facute de partea ucraineana", a relatat Forbes, citandu-l pe participantul respectiv.  Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reactionat imediat dupa aceste dezvaluiri.  "Nu este foarte bine ca unii dintre participantii la intalnire au dezvaluit continutul discutiei lor cu presedintele. Tine de constiinta lor daca spun adevarul sau nu. Nu voi comenta", a declarat el.  Kievul a prezentat, de asemene, propria versiune a conversatiei. 

Purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Ievhen Perebiinis, a scris pe Twitter ca presedintele ucrainean a vrut sa spuna ca Rusia ar trebui mai degraba sa plece din Donbas decat sa il ia, ceea ce in ucraineana suna similar. Comentariile la mesajul sau sugereaza insa ca este putin probabil ca cei doi presedinti sa fi vorbit in ucraineana.