De asemenea, si Barroso a subliniat, alaturi de Putin, importanta continuarii dialogului pe tema gazelor rusesti, in cadrul unei convorbiri telefonice, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Acest dialog s-a referit la "livrarea neintrerupta de gaz rusesc catre Europa prin teritoriul ucrainean", a afirmat Kremlinul.

Problema livrarilor de gaz rusesc catre statele UE in iarna ce urmeaza a generat ingrijorari din cauza confictului din Ucraina, principala tara de tranzit, si a datoriei la gaze pe care Kievul o are fata de Moscova.

In trecut, conflictele pe tema gazelor dintre Ucraina si Rusia au condus in mai multe randuri la suspendarea aprovizionarii cu gaz pe timpul iernii. 

Pe de alta parte, statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia iarna, Romania fiind una din putinele state din regiune care isi poate asigura majoritatea necesarului de gaze din productia interna. 

Desi gradul de dependenta al tarilor est-europene de importurile de gaze din Rusia variaza de la stat la stat, per total, regiunea se bazeaza mai mult pe livrarile Gazprom decat economiile din vestul Europei.

Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaze catre Ucraina, care refuza cresterea pretului impusa de Gazprom dupa sosirea la puterea a unor lideri occidentali si care a acumulat, potrivit Moscovei, datorii de 5,3 miliarde de dolari. 

Tot ieri, Putin si Barroso au acordat "o atentie deosebita punerii in aplicare concrete a intelegerii de amanare a intrarii in vigoare a acordului de asociere dintre Ucraina si Uniunea Europeana pana la 1 ianuarie 2016".  Aceasta amanare, propusa vineri la incheierea reuniunii ministeriale tripartite cu Rusia si Ucraina, va trebui sa fie acceptata de statele membre UE, dar genereaza o controversa in Ucraina.