Fix la ora zece, cu o precizie nemteasca, Bundestagul a inceput o sedinta parlamentara care a tinut intreaga lume cu rasuflarea taiata. Dezbaterile au fost aprinse.

"Tratamentul dumneavoastra, doamna Cancelar, acela de a castiga timp, finatand Grecia si a-i impune o dieta radicala, urmand sa vedem cand reuseste sa se intremeze, este un tratament care a esuat", a sustinut social-democratul Peer Steinbrueck, fost ministru de finante.

"Fara acordul Germaniei, fara acordul parlamentului german nu vor mai fi niciun fel de plati", a declarat la randul sau liberalul Reiner Bruederle, fost ministru al economiei.

Doamna Merkel si coalitia sa si-au jucat credibilitatea in votul de astazi. Pana la urma, insa, cu toate parerile pro si contra, deputatii au ratificat, cu o larga majoritate, consolidarea mecanismului anti-criza al zonei euro, care mentine deja Portugalia si Irlanda sub perfuzie financiara si ar putea impiedica falimentul Greciei. In acelasi timp, cancelarul Merkel a trecut joi cu brio si un test de autoritate.

Astfel, 523 de parlamentari au votat "pentru", iar 85 "impotriva" cu privire la adoptarea modificarilor la fondul de urgenta.  Chiar daca propunerea a fost sprijinita de marea majoritate a parlamentarilor, nu este clar, inca, daca executivul german a fost sustinut de suficienti membri ai coalitiei aflate la guvernare.  

Actiunile europene si-au accelerat cresterea dupa votul din parlament, in timp ce pretul obligatiunilor germane a scazut. 

Angela Merkel a incercat sa ofere asigurari membrilor coalitiei de guvernare ca banii contribuabililor germani nu vor fi irositi prin sustinerea fondului de urgenta al zonei euro, insa nu a putut exclude eventuale pierderi, in contextul temerilor tot mai mari ale investitorilor privind Grecia. 

Germania va sustine pana la 210 miliarde de euro din capacitatea financiara de 440 miliarde de euro a fondului prin garantii, insa criticii avertizeaza ca este deja clar ca suma nu este suficienta si va trebui suplimentata. 

Modificarile convenite de liderii europeni, dar neimplementate inca, implica majorarea capacitatii Facilitatii Europene la 440 miliarde de euro, de la circa 250 de miliarde de euro in prezent, si o flexibilitate mai mare in utilizarea fondurilor. Astfel, daca acum fondul nu poate finanta decat statele cu probleme din zona euro, modificarile vor permite achizitia de obligatiuni guvernamentale, injectia de capital la banci, respectiv acordarea de imprumuturi unui stat inainte ca o eventuala situatie de criza a acestuia sa se agraveze.  Modificarile trebuie aprobate de parlamentele tarilor din zona euro.

Votul din Bundestag a fost primit cu usurare la Atena, unde - inca un semnal incurajator - au revenit reprezentantii asa-numitei "troika" a creditorilor - Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Aceasta echipa trebuie sa se asigure ca Grecia isi respecta angajamentele de rigoare bugetara, caz in care va fi eliberata o transa vitala de 8 miliarde de euro.

Citeste si:

Analisti: Ministrii finantelor din zona euro vor debloca astazi urmatoarea transa de bani catre Atena. Nu vor indrazni sa inchida robinetul Greciei acum