Daca nu sunteti pasionati de fotbalul american, probabil ca n-ati auzit de Arian Foster. Americanii il cunosc insa drept unul dintre starurile momentului, exploziv pe teren, fermecator in afara lui. Iar Arian si-ar putea imparti succesul - si banii veniti la pachet cu acesta - cu oamenii de rand.

Foster este primul sportiv care a semnat un contract cu Fantex, o companie din San Francisco care vrea sa le ofere fanilor sansa sa cumpere actiuni la sportivii lor preferati.

''Are si alte calitati decat acelea de fotbalist profesionist. Viziunea lui despre viata si realitatea din afara terenului il fac un candidat foarte atragator pentru noi'', spune Buck French, presedintele companiei.

Mai precis, Foster primeste din start 10 milioane de dolari, bani pe care compania are de gand sa-i recupereze de la actionari.

Acestia investesc minim 50 de dolari si in schimb au sansa sa primeasca 20% la veniturile viitoare ale fotbalistului.

Este vorba de bani obtinuti din sport, dar si din sponsorizari si reclame. Suna bine, dar nu e atat de simplu de pus in practica.

''Este foarte greu sa evaluezi brandul unui sportiv dupa ce si-a incheiat cariera. Este foarte greu sa o faci si cand joaca'', explica Robert Tuchman, analist de investitii.

De altfel, chiar compania recunoaste ca exista nu mai putin de 84 de factori de risc, printre care cel de accidentare. Dar toate investitiile sunt riscante intr-o anumita masura.

''Performanta ta in sport iti da o platforma pe care sa-ti construiesti o voce si o piata'', precizeaza French.

Daca totul decurge conform planului, Arian Foster e doar inceputul. Pana la urma, cine n-ar vrea o particica din banii unui... sa zicem... David Beckham?