Se intampla, insa, ca unii oameni sa se mute din metropolele cu milione sau zeci de milioane de locuitori, in orase mici sau macar din centru catre periferie.

Si fac acest lucru dintr-un singur motiv: orasele mici sunt mai ieftine decat cele mari, la fel si periferia fata de centru.

Daca sunteti dintre cei care ar vrea sa-si refaca viata intr-un oras in care costul vietii sa fie mic si sa le permita sa duca un trai decent, iata mai jos un clasament al celor mai ieftine orase din lume, realizat de MSN, pe baza unui studiu Mercer.

Uneori insa, pretul locuirii intr-un oras ieftin este infinit mai mare decat intr-unul scump, in conditiile in care multe dintre numele din clasament se situeaza in zone de conflict, in care sigurante locuitorilor poate fi pusa la incercare, sau in tari foarte sarace.

10.Tirana, Albania – Capitala Albaniei este unul dintre cele mai ietine orase din lume. De exemplu, aici, biletul pentru un film costa 4,74 dolari, in timp ce o cafea costa 1,9 dolari. Tirana are 421.000 de locuitori.

9.Tegucigalpa, Honduras – In capitala Hondurasului un apartament de lux cu trei camere se inchiriaza cu doar 700 de dolari pe luna.

8.Skopje, Macedonia – Este al 8-lea cel mai ieftin oras din lume, unde bunurile de larg consum se vand la preturi foarte mici. Exista si exceptii, insa. De exemplu, o pereche de jeansi costa 133 de dolari in Skopje, mai mult decat in orase precum Vancouver, NY sau Berlin.

7.Calcutta, India – O masa de pranz in acest oras costa 2,72 de dolari, in timp ce un cotidian intr-o limba straina costa 2,22 dolari, spre deosebire de Moscova, unde acelasi ziar costa aproape 10 dolari.

6.Tunis, Tunisia – In Tunis, un apartament de lux cu doua dormitoare se inchiriaza cu mai putin de 500 de dolari pe luna.

5.La Paz, Bolivia – Este al doilea cel mai mare oras din tara. In La Paz, un bilet la film costa 3,62 de dolari, iar o masa la fast-food, 5,06 dolari.

4.Bishkek, Kirgizstan – Prea multi straini nu au auzit de acest oras, insa cei care pleaca in vacanta cu bugete reduse stiu exact unde se afla. Orasul are 830.000 de locuitori, iar un apartament de lux cu doua dormitoare se inchiriaza cu 700 de dolari pe luna.

3.Managua, Nicaragua – Este cel mai ieftin oras din America, atat din cea de Sud, cat si din cea de Nord. Un bilet la film costa 3,25 de dolari, iar o cafea, 1,63 dolari.

2.Islamabad, Pakistan – Aici nu este totul ieftin, dar pot fi gasite si chilipiruri. Desi un apartament poate fi chiar foarte scump, o cafea costa 2,76 dolari, iar o masa la fast-food, 4 dolari.

1.Karachi, Pakistan – Este cel mai mare oras din Pakistan, dar este cel mai ieftin din lume. Aici, un apartament de lux cu doua dormitoare se inchiriaza cu doar 352 de dolari pe luna.