Buffett intentioneaza sa isi exercite dreptul asupra unor certificate in actiuni obtinute acum sase ani, intr-un vot de incredere acordat Bank of America, intr-o perioada in care actiunile acesteia scadeau din cauza multiplelor investigatii impotriva bancii, dupa prabusirea pietei imobiliare. Infuzia de capital a ajutat banca sa elimine temerile legate de nivelul capitalului, iat pretul actiunilor acesteia s-au triplat de atunci.

In acordul din 2011, compania Berkshire Hathaway a miliardarului a investit 5 miliarde de dolari in Bank of America in schimbul unor actiuni preferentiale si a dreptului de a cumpara 700 de milioane de actiuni comune ale acesteia, care valoreaza in prezent 17 miliarde de dolari.

Berkshire a anuntat vineri ca va converti actiunile preferentiale in actiuni comune, dupa ce Bank of America va majora dividendele, la inceputul trimestrului al treilea.

Buffett a informat ca se gandeste la conversie, care il va transforma in cel mai mare actionar al institutiei financiare, intr-o scrisoare adresata in februarie investitorilor, explicand ca decizia se rezuma la un calcul simplu: investitia in actiuni preferentiale aduce dividende de 300 de milioane de dolari pe an si are sens sa fie convertita in actiuni comune, daca acestea ii vor aduce castiguri mai mari.

Dupa ce a obtinut acordul Rezervei Federale pentru planul referitor la capital, Bank of America a anuntat ca intentioneaza sa majoreze dividendele trimestriale cu 60%, la 12 centi pe actiune.

Prin convertirea actiunilor preferentiale in actiuni comune, incasarile Berkshire vor creste la 336de dolari pe an.

Castigul de 12 miliarde de dolari se va adauga sumei de 1,5 miliarde de dolari obtinuta din dividendele pentru actiuni preferentiale din ultimii sase ani.

Buffett a sporit increderea in Bank of America si directorul general al acesteia, Brian Moynihan, intr-o perioada critica. Cu sprijinul directorului general al Berkshire, Bank of America si-a revenit repede, ceea ce a generat un profit masi, pe hartie, pentru certificate. Aceste certificate ii permit lui Buffett sa cumpere actiuni la un pret redus, de 7,14 dolari pe unitate, comparativ cu cotatia de la inchiderea de joi, de 24,32 dolari pe unitate.

Episodul scoate in evidenta rolul lui Buffett in sectorul financiar, similar cu increderea pe care au adus-o plasamentele sale la Goldman Sachs Group si General Electric in timpul crizei financiare.