Sustinute de o crestere de 49% in ultimul trimestru, actiunile detinute de american in Berkshire Hathaway Inc. au crescut cu inca 14 procente in acest an. Averea sa a atins astfel 54,6 miliarde de dolari, cu 6,7 miliarde mai mult decat anul trecut.

Revenirea lui Buffett a fost posibila datorita faptului ca afacerea lui Ortega, care detine, printre altele, brandul Zara, a inregistrat in ultimul timp pierderi, pe fondul ingrijorarilor ca recesiunea din Spania va afecta si domeniul modei. Averea sa este acum evaluata la 54,3 miliarde de dolari, cu 3,2 miliarde mai putin decat anul trecut.

“Poate aceasta este o dovada in plus a abilitatii antreprenoriale de care da dovada Buffett, facand achizitii importante, atunci cand pretul lor este tocmai bun. In schimb, pentru Ortega, retailul este un domeniu economic care pune probleme, mai ales in situatia in care se afla Spania acum”, a spus Bruce McCain, seful investitiilor strategice la banca privata KeyCorp din Cleveland.

Buffett si-a construit imperiul Berkshire Hathaway acum aproape 50 de ani, prin preluari si profitand de fluctuatii ale bursei. Miliardarul se gandeste acum sa speculeze castiguri pe termen lung si de pe urma pietelor din America, Europa si Japonia.

Actiunile din Europa au cazut ieri, dupa ce bailout-ul pentru Cipru a fost respins iar datele au arata o scadere neasteptata in sectorul productiei din Germania. Ortega depinde de situatia din tara sa natala pentru o cincime din vanzarile grupului Inditex. Insa somajul din Spania a depasit 20%, asa ca in ultimul semestru compania a inregistrat cea mai slaba crestere, sub cea preconizata initial de analistii economici.

Buffett ramane in continuare cu 12,7 miliarde de dolari in urma lui Bill Gates, care, mai devreme saptamana aceasta, a redus diferenta dintre el si Carlos Slim la mai putin de 200 de milioane de dolari.