Londra urmeaza sa organizeze pana la sfarsitul lui 2017 un referendum privind ramanerea sau nu a Regatului Unit in componenta UE.

Dupa o reuniune cu Cameron la inceputul lunii, liderii politici ai UE au convenit ca trebuie sa se ajunga la un compromis pentru a mentine Marea Britanie in blocul comunitar.  

Cameron a afirmat ca doreste ca tara sa sa ramana in Uniune, dar a sugerat ca ar putea face campanie pentru iesirea din blocul comunitar, daca nu va reusi sa obtina un acord care sa reduca afluxul de imigranti in UE, sa amelioreze competitivitatea in afaceri, sa returneze mai multa suveranitate Marii Britanii si sa protejeze bancile Londrei de discriminarea din partea zonei euro.  

Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat ca Uniunea Crestin-Sociala (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Merkel, il va sustine pe Cameron daca doreste sa reformeze UE in punctele ei slabe, precum birocratia si lipsa de competitivitate.  

"Vrem sa-l ajutam pe Cameron, dar nu dorim o Europa britanica, vrem o Europa mai buna", a declarat el.

David Cameron va participa la conferinta CSU care va avea loc la inceputul lui ianuarie.  

In opinia lui Weber, Cameron considera in primul rand UE ca fiind o piata comuna, in timp ce CSU o vede si ca pe o comunitate politica si "o polita de asigurare de viata in vremuri de globalizare".  

Potrivit lui Weber, daca Londra obtine un astfel de acord, "nu trebuie sa i se permita sa puna frane in continuare daca alte tari doresc sa coopereze mai strans", cum ar fi pe plan militar.

"Daca in cele din urma ne vom alege cu o Europa mai slaba dupa realizarea reformelor care sunt discutate acum cu Marea Britanie, va fi dificil sa gasim o cale comuna cu Londra", a conchis Weber, trasmite Agerpres.