Scorul general obtinut de Romania este de 4,32 puncte (fata de 4,30 puncte in 2014) pe o scara de la unu la sapte.

Inaintea Romaniei se afla Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) si Turcia (51).

Devansam insa tari precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) si Slovacia (67). 

Romania are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (locul 88 in lume), dar si la institutii si infrastructura (ambele locul 86 in lume). In schimb, se claseaza cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic (locul 34 in lume) si marimea pietei (locul 43). 

Topul celor mai competitive state din lume

1. Elvetia (lider mondial pentru al saselea an consecutiv,  scor de 5,8 puncte)

2. Singapore

3. SUA

4. Germania

5. Olanda

6. Japonia

7. Hong Kong

8. Finlanda

9. Suedia

10. Marea Britanie.

La coada clasamentului se regasesc Mauritania (locul 138, cu 3 puncte), Ciad (locul 139) si Guineea (locul 140, cu 2,8 puncte). 

Raportul anual World Economic Forum arata ca tarile din intreaga lume sufera de pe urma incetinirii ritmului de crestere a productivitatii, care afecteaza expansiunea economica.

WEF subliniaza ca avansul economiei mondiale nu pare sa revina la nivelul de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. In plus, incertitudinile legate de incetinirea economiilor emergente, in special China, ar putea modifica traiectoria de crestere a economiei mondiale. 

"In loc sa se adapteze la aceasta noua normalitate, tarile trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a accelera cresterea economica. Exista semnale ca pe langa diminuarea acumularii de capital, ca urmare a reducerii investitiilor, in ultimul deceniu productivitatea a stagnat si chiar a scazut", a declarat presedintele executiv al WEF, Klaus Schwab. 

Raportul Competitivitatii Globale 2015-2016 a fost realizat pe baza unor criterii precum institutiile si politicile guvernamentale, dar si eficienta pietei muncii si pietele financiare.