Mesajele electronice, care dateaza din perioada iulie 2004-decembrie 2011, vor dezvalui folosirea de catre Stratfor a unor "retele de informatori, structuri de dare de mita, tehnici de spalare de bani si metode psihologice", a afirmat un comunicat al WikiLeaks.

"Documentele arata cum lucreaza o firma privata de informatii si cum vizeaza indivizi pentru clientii sai privati si guvernamentali", adauga comunicatul.

WikiLeaks afirma ca detine dovezi privind existenta unor legaturi confidentiale intre societatea Stratfor si mari firme internationale, precum Dow Chemical Co. din Bhopal (India) si Lockheed Martin (SUA), dar si cu agentii guvernamentale, precum Departamentul de Stat, Departamentul de Securitate Interna, Corpul Puscasilor Marini si agentia de informatii pentru aparare.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se afla in prezent in Marea Britanice, unde incearca sa evite extradarea sa in Suedia, unde trebuie sa fie interogat pentru suspiciuni de rapire si viol. WikiLeaks se teme ca, daca Julian Assange va fi extradat in Suedia, autoritatile acestei tari il vor preda rapid Statelor Unite.

Washingtonul asteapta cu nerabdare sa-l prinda pe fondatorul WikiLeaks, dupa ce societatea online a publicat sute de mii de documente diplomatice americane.

Stratfor, fondata de George Friedman in 1996, se defineste ca un "furnizor de servicii de analize geopolitice prin abonament".

"Contrar canalelor traditionale de stiri, Stratfor utilizeaza serviciile de informatii pentru a strange date datorita unui program de monitorizare riguros si unei retele globale de surse umane", potrivit site-ului firmei cu sediul in Texas.

Conform WikiLeaks, importanta acestor mesaje nu va deveni clara decat peste cateva saptamani, cand cei 25 de parteneri din presa si opinia publica vor fi examinat informatiile.

Printre acesti parteneri figureaza revista Rolling Stone, ziarul indian Hindu, cotidianul italian La Repubblica si site-ul francez owni.fr.