"Guvernul grec cere explicatii FMI pentru a sti daca... un default al Greciei, cu putin timp inaintea referendumului (asupra mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana), este pozitia oficiala a Fondului", a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului Olga Gherovassili intr-un comunicat.

La scurt timp dupa aceea, biroul prim-ministrului Alexis Tsipras a anuntat ca el va evoca aceasta problema cu sefa FMI si liderii europeni. "Prim-ministrul va trimite imediat o scrisoare oficiala Christinei Lagarde cu privire la acest subiect", a declarat biroul lui Tsipras.

"Noi nu comentam asupra unor scurgeri (de informatii) sau presupuse rapoarte legate de discutii interne", a reactionat la randul sau FMI. "Am indicat clar ceea ce credem ca este necesar pentru gasirea unei solutii durabile la problemele economice cu care se confrunta Grecia", o solutie "care sa puna Grecia pe o traiectorie de crestere durabila, sustinuta de o serie de reforme credibile insotite de reducerea datoriilor de la partenerii ei europeni", a adaugat FMI.

Sambata, Wikileaks a publicat ceea ce organizatia prezinta a fi o transcriere a unei conferinte telefonice ce a avut loc la 19 martie mai ales intre Poul Thomsen, seful departamentului Europa al Fondului, si Delia Velculescu, sefa misiunii FMI pentru Grecia.

Ei discuta despre strategia ce trebuie adoptata in negocieri, in timp ce FMI inca nu si-a dat acordul la ultimul plan de ajutor pentru Atena, discutiile impiedicandu-se in special asupra reformei pensiilor si reformei fiscale.

Plangandu-se de ritmul lent al discutiilor si diferentele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor si cele ale FMI, Thomsen intreaba: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? In trecut, a fost luata numai o data decizia si a fost atunci cand ei (grecii) duceau serios lipsa de bani intrati in default"(incapacitate de plata n.r.).

"Si este posibil acest lucru sa se intample din nou. Iar in acest caz, se taraganeaza pana in iulie si in mod clar ca europenii nu vor discuta in lunile dinainte de Brexit", a adaugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.

"Sunt de acord ca avem nevoie de un eveniment, dar nu stiu care va fi", declara putin mai tarziu Delia Velculescu.

Discutiile dintre Grecia si cvartertul reprezentand creditorii - Comisia Europeana, FMI, BCE si fondul de sprijin al zonei euro (MES) - urmeaza sa fie reluate luni dupa o pauza de doua saptamani. Guvernul grec de stanga acuza in mod regulat FMI ca exagereaza cu o austeritate contraproductiva in timp ce tara se confrunta in prima linie cu criza migratiei.