Guvernul chinez a sustinut in urma cu patru ani ca demisia lui Jin Renging a avut "motive personale", insa au existat speculatii privind faptul ca acesta a fost demis pentru rolul jucat intr-un scandal sexual, dar si pentru o serie de erori din domeniul economic.

Un diplomat american, citat in documentul publicat de WikiLeaks, afirma ca anchetatorii au emis ipoteza conform careia femeia implicata in acest scandal este in realitate "agent al serviciilor de informatii din Taiwan".

Agenta a serviciilor de informatii din Taiwan, spion pe mai multe fronturi

Agenta, descrisa in nota diplomatica din 20 septembrie 2007 drept o femeie de moravuri usoare, ar fi avut relatii sexuale cu mai multi inalti demnitari chinezi, printre care s-a numarat si fostul ministru al Agriculturii Du Qinglin, presedinte al filialei din Sichuan a Partidului Comunist Chinez.

Potrivit documentului american, Jin, care a condus Ministerul Finantelor intr-o perioada de dezvoltare spectaculoasa a economiei chineze, i-a fost prezentat agentei de catre Chen Tonghai, presedintele companiei China Petroleum and Chemical Corp. In afara acestuia, femeia ar fi avut relatii si cu Du Shicheng, fost secretar al partidului la Qingdao.

"Femeia le-a fost prezentata oficialilor drept «o persoana care lucreaza pentru un serviciu de informatii militar chinez»", conform notei diplomatice americane.

Citeste si:

Top 5 tari in care sa nu investesti

Ce sfaturi au primit Donald Trump sau Steve Martin de la cei care le-au dat viata. Retetele milioanelor de dolari