Bursele din Europa Centrala si de Est au crescut in medie cu 1,2% in ultimele trei luni, fata de o scadere de 7,5% a indicilor de pe pietele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI, citate intr-o analiza Wall Street Journal, transmite Mediafax.

Daca sunt excluse actiunile companiilor rusesti, afectate puternic de scaderea cotatiilor internationale ale materiilor prime, pietele emergente din Europa au crescut cu 2,3% in aceeasi perioada. 

Monedele din regiune, precum zlotul polonez sau leva bulgareasca, s-au apreciat totodata fata de dolar, in timp ce rupia indiana si lira turceasca s-au prabusit la minime istorice. 

Pusi in fata unor posibile pierderi pe pietele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat catre active precum forintul unguresc sau actiunile bancilor din Cehia si pariaza astfel ca revenirea economica din Europa de Vest va creste cererea pentru automobilele, electrocasnicele si alte bunuri fabricate in Europa de Est, noteaza Wall Street Journal. 

"Europa Centrala si de Est a devenit o zona relativ sigura in randul pietelor emergente", comenteaza pentru WSJ un analist de la Record Currency Management, cu active de 36 miliarde de dolari in administrare. El a precizat ca fondul a investit in trimestrul al doilea in forint si zlot. 

Multe dintre tarile afectate de trendurile din ultima perioada, precum Turcia si India, au deficite comerciale mari si se bazeaza pe investitii straine pentru a acoperi acest gol.

Investitorii se arata ingrijorati de capacitatea acestor tari de a-si achita importurile si a-si refinanta datoriile, avand in vedere intentia Rezervei Federale a Statelor Unite de a incepe, din aceasta toamna, sa reduca programul de achizitii de obligatiuni de 85 miliarde de dolari pe luna, care a sporit lichiditatea si a mentinut dobanzile la niveluri minime. 

Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica timida, de 0,3%, fata de primele trei luni ale anului. Cu toate acestea, somajul ramane la un nivel alarmant, de peste 12%, iar situatia economica este in continuare grava in sudul Europei. 

Europa Centrala si de Est este vulnerabila la o eventuala reaprindere a crizei datoriilor de stat din zona euro, situatie care, in paralel cu o politica monetara mai restrictiva din partea Rezervei Federale, ar putea genera iesiri de capital din regiune.

"Am prefera sa jucam pe Europa in partea cealalta a continentului, mai precis in Marea Bitanie si Norvegia. Pietele emergente sunt vulnerabile, in general, la actiunile Fed", a afirmat Paul Christopher, director de strategie la Wells Fargo Advisor, fond cu active de 1.300 miliarde de dolari. 

Totodata, analistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra, nu este surprins ca pietele emergente din Europa au fost afectate in mai mica masura de semnalele transmise de banca centrala americana, deoarece aceste tari nu au beneficiat semnificativ de relaxarea cantitativa a Fed.