Polonia este una dintre cele mai promitatoare zone din UE, in ceea ce priveste potentialul resurselor de gaze de sist, insa cele cateva puturi de explorare sapate pana in prezent au produs rezultate neconvingatoare. 

Procedeul de extractie este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicata pentru fracturarea formatiunilor de roca de sist. Expertii de mediu sustin ca astfel pot fi poluate apele subterane si atmosfera.

Franta a interzis exploatarea prin fracturare hidraulica, iar Germania e decisa sa inghete planurile de exploatare dupa finalizarea negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernare, noteaza WSJ. 

Guvernul polonez a semnalat insa, prin numirea lui Maciej Grabowski, la Ministerul Mediului, ca protectia mediului nu este o prioritate. In declaratii anterioare, Grabowski a minimalizat eventualele  astfel de probleme ce ar putea fi generate de exploatarea sisturilor. 

Companiile interesate de gaze de sist in Polonia sunt nemultumite de intarzierea adoptarii unui cadru de reglementare pentru sector, care sa permita evaluarea viabilitatii economice a exploatarilor. 

Gigantul Exxon Mobil a anuntat anul trecut ca se retrage din Polonia, renuntand la explorarea de gaze de sist in aceasta tara. Exemplul americanilor fost urmat si de companii mai mici, respectiv Talisman Energy si Marathon Oil.  Totusi, unele au ramas, printre care Chevron si San Leon Energy, care au anuntat ca rezultatele initiale obtinute la puturile de explorare sunt incurajatoare.

Guvernul polonez a cerut companiilor energetice de stat, inclusiv PGNiG, sa continue explorarile. 

Principalul risc pentru ambitiile Poloniei ar fi o interdictie la nivelul UE a procesului industrial de exploatare prin facturare hidraulica. PGNiG participa intens la actiuni de lobby impotriva acestei perspective. 

"Comunitatea de afaceri din zona gazelor de sist se asteapta ca ministerul sa inteleaga ca este nevoie de solutii diferite fata de pietele dezvoltate, precum Norvegia sau Olanda, carora le-a urmat pana acum exemplul. Tari de frotiera, precum Polonia, au nevoie de reglementari diferite", a declarat Marci Lewenstein, director in cadrul PGNiG, citat de WSJ. 

Cea mai mare parte din necesarul de energie al Poloniei este asigurat de carbune, iar guvernul vrea sa utilizeze rezervele de gaze de sist atat pentru a reduce dependenta fata de importurile de gaze din Rusia, cat si pentru a scadea emisiile poluante si a contribui la atingerea tintelor de mediu ale UE.