Declaraţia ar urma să fie făcută marţi, când Yellen va fi audiată de Senatul SUA în vederea confirmării sale în funcţie.

"Valoarea dolarului american şi a altor monede trebuie să fie determinată de pieţe. Ajustarea pieţei reflectă variaţiile în performanţa economică şi în general facilitează adaptările în economia mondială", ar urma să declare Yellen, dacă va fi întrebată de politica viitoarei administraţii SUA în privinţa dolarului.

"Statele Unite nu caută un dolar mai slab pentru a câştiga un avantaj concurenţial. Trebuie să ne opunem încercărilor altor ţări de a face asta", ar urma să spună viitorul şef al Departamentului Trezoreriei, conform WSJ, scrie Agerpres.

Direcţiile de politică valutară prezentate de Yellen ar însemna o revenire la poziţia tradiţională, după ce Donald Trump a criticat ani de zile aprecierea dolarului, deoarece ar da altor ţări un avantaj concurenţial.

În ultimele săptămâni dolarul s-a redresat, dar anul trecut a suferit cea mai gravă pierdere anuală din 2017.

Janet Yellen a fost fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed) în perioada 2014 - 2018, iar numirea sa vine într-un moment în care economia americană se confruntă cu o dificultăţi severe, pe fondul crizei globale provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).

Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria Statelor Unite care va deţine această importantă funcţie.

În vârstă de 74 de ani, Janet Yellen a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 şi a acordat atenţie impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaţilor şi costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităţilor în SUA. Ea are un doctorat în economie obţinut în 1971 la Universitatea Yale şi a fost consilier economic principal al preşedintelui Bill Clinton.