Noaptea trecuta, cerul Americii a fost brazdat de artificii, de la Pacific la Atlantic. Euforia n-a atins insa cotele din anii trecuti. In multe locuri sarbatoarea a fost taiata de pe lista ca masura de austeritate. Adevarul e ca nimanui nu-i prea arde de petreceri in Statele Unite, pandite de riscul intrarii in incapacitate de plata. Si asta nu intr-un viitor nedefinit, ci chiar de luna viitoare.

Pentru a evita dezastrul imediat, Congresul trebuie sa voteze ridicarea plafonului de indatorare publica, dincolo de cele 14,3 trilioane de dolari permise pana acum.

Republicanii insista pe ideea ca nici nu poate fi vorba de marirea taxelor. Iar democratii riposteaza ca nu se poate obtine reducerea cu 2,5 trilioane a deficitului - dorita de republicani, fara cresterea impozitelor.

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Dupa Grecia, urmeaza SUA. 2 august, ziua in care America ramane fara bani

SUA au acumulat cea mai mare datorie din istoria lumii. “Anii urmatori sunt apocaliptici”, scrie presa americana

Impasul e atat de profund, incat se vorbeste de un compromis de termen scurt. Republicanii ar fi dispusi sa accepte un mini-acord pe tema plafonului datoriilor, pentru 6-8 luni. Dar asta nu va face decat sa amane momentul adevarului.

Iar adevarul cu pricina este crunt. Deja in statul Minesota s-a ajuns la fundul sacului, iar autoritatile locale au anuntat sistarea serviciilor neesentiale, pana la gasirea unui acord privind bugetul. Deocamdata e vorba de concedieri masive si de inchiderea agentiilor care ofera cursuri de recalificare, a loteriei, a scolilor de soferi si a gradinii zoologice.

Noul an fiscal, inceput pe 1 iulie, a debutat cu taieri masive si in bugetul metropolei New York. Pentru economisirea a 184 de milioane de dolari, vor fi inchise 7 inchisori. Alte 600 de milioane de dolari vor fi obtinute prin concedierea a 4.000 de cadre didactice, a sute de pompieri, bibliotecari si prin reducerea bugetelor pentru programele sociale.