Indicatorul Flash Eurozone Purchasing Managers' Composite Index (PMI) calculat de Markit a urcat de la 48,3 puncte in decembrie la 50,4 puncte, maximul ultimelor patru luni, depasind asteptarile Reuters.

"Indicele pare sa fi atins un minim in octombrie si am avut trei luni de imbunatatiri. Consideram ca o perioada de trei luni semnaleaza o schimbare majora si incepem sa devenim mai increzatori. S-ar putea sa nu fie recesiune in zona euro si numai o scurta perioada de declin", a declarat Chris Williamson, economist-sef la Markit.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters saptamana trecuta, zona euro va inregistra o recesiune usoara in prima jumatate din 2013, iar pe ansamblul anului va avea o contractie de 0,3%.

Estimarile privind cresterea economica a Romaniei s-au prabusit. BERD a scazut prognoza la 0,8%, de la 3,8%, cat estimase initial

Un posibil semn de ingrijorare pentru liderii politici este ca cele mai mari doua economii ale zonei euro, Germania si Franta, au sustinut cresterea la nivelul uniunii monetare, in timp ce restul au ramas in zona de contractie, noteaza analistii Markit.

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor a urcat de la 48,8 puncte in decembrie la 50,5 puncte si a trecut, pentru prima data din august, peste pragul de 50 de puncte care separa contractia de crestere.

Pentru industria prelucratoare, indicele PMI a s-a situat la 48,7 puncte, in urcare de la 46,9 puncte in decembrie. Ambii indicatori au depasit asteptarile analistilor consultati de Reuters.