"Este in interesul Elvetiei sa aiba un centru al tranzactiilor cu yuani in mijlocul Europei", a declarat ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann, in timpul unei vizite la Beijing, in cadrul careia a fost semnat un acord de liber schimb. Desi nu au avut loc discutii oficiale, Schneider-Ammann a afirmat ca spera ca ideea sa "prinda contur" in urmatoarele luni. 

Liderii Chinei, a doua mare economie a lumii, promoveaza folosirea mai extinsa a yuanului in comert si finante la nivel international, pentru a reduce dependenta tarii de dolarul american. 

Zurich concureaza cu Londra, Paris si Frankfurt pentru pozitia de hub european, in timp ce bancile din Canada analizeaza un plan care ar trebui sa faca din Toronto un centru al tranzactiilor pentru America de Nord. 

"Sistemul financiar elvetian, mai ales banca centrala, este interesat de sansa de a negocia cu China in privinta unui centru al tranzactiilor cu yuani", a spus Schneider-Ammann. 

Londra considera ca are un avantaj in fata celorlalti competitori, dupa ce Banca Angliei a semnat in iunie o linie de swap valutar cu banca centrala a Chinei si a devenit prima banca europeana cu o astfel de facilitate cu statul asiatic.

  O organizatie care reprezinta industria financiara din Frankfurt a anuntat ca Banca Centrala Europeana va incheia un acord de swap cu Banca Chinei pentru pana la 800 de miliarde de yuani, de patru ori mai mult decat Banca Angliei.