Certificatul digital reprezinta o semnatura electronica ce protejeaza transmiterea datelor completate. El poate fi folosit doar de titular si nu este transmisibil.  

Interesant este ca se pot depune mai multe declaratii pe baza unui singur certificat, in valoare de 50 de euro, cu conditia ca acest lucru sa fie este asumat in fata autoritatilor fiscale.

"Pana ieri s-au achizitionat certificate calificate cu care se pot depune declaratii pentru un numar de 70.000 de contribuabili. Ramane un numar mare de contribuabili care nu au achizitionat certificate si pentru care am asigurat aceasta perioada de 6 luni de gratie in care preluam declaratiile la ghiseu", a declarat azi intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Mihail Gogancea-Vatasoiu.

Vatasoiu a tinut sa precizeze ca in jur de 470.000 de contribuabili sunt obligati sa-si depuna declaratia unica privind plata contributiilor sociale si impozitului pe venit.

Acestia isi pot depune declaratiile pe luna ianuarie in perioada  7 - 25 februarie. Depunerea declaratiei unice pe internet devine obligatorie abia de la 1 iulie.

Analizele ANAF arata ca 40% dintre contribuabili isi depun declaratiile in ultima zi, pe 25 februarie.

Vicepresedintele ANAF ii sfatuieste pe angajatori sa nu lase depunerea pe ultima zi.  

"Avand in vedere faptul ca luna februarie se termina într-o luni, dar vineri este ultima data de depunere, am hotarat ca in data de 24 si 25 toate ghiseele sa lucreze in doua schimburi, de la ora 8:00 pana la 14:00 si de la 14:00 la 20:00, pentru ca procesul sa se desfasoare in cele mai bune conditii", a spus Vatasoiu.