In jurul orei 11.30 (ora Londrei), actiunile HSBC au urcat cu aproape 10%, revenind apoi rapid la nivelul anterior acestei cresteri. Acest avans de scurta durata a majorat capitalizarea de piata a bancii cu aproximativ 11 miliarde de lire sterline, la 129 miliarde de lire.

Un purtator de cuvant al HSBC a declarat ca in spatele acestei cresteri ar parea sa fie o eroare de tranzactionare. Traderii si analistii au comentat imediat incidentul pe Twitter. "Astazi exista niste degete foarte groase in taramul FTSE", a scris Will Hedden, trader la IG Markets.

Brenda Kelly, analist la Brenda Kelly, a declarat pentru CNBC ca nu exista stiri care sa justifice aceasta crestere brusca a cotatiilor, motivul fiind o eroare de tranzactionare.

Un purtator de cuvant al London Stock Exchange a spus ca operatiunea a fost investigata si ca nu a fost anulata nicio tranzactie. Incidentul a declansat insa blocarea automata a tranzactiilor cu titluri HSBC, pentru cinci minute.

Bursele din intreaga lume au inceput sa se obisnuiasca cu erori de trading care provoaca fluctuatii mari ale preturilor actiunilor, pentru scurt timp. In august anul trecut, o eroare de tastare a unui angajat al Tel Aviv Stock Exchange a facut ca unul din cele mai mari fonduri de investitii din Israel sa piarda temporar aproape intreaga capitalizare de piata, iar indicele Tel Aviv 25 a scazut, pentru cinci minute, cu 2,5%.

Anul trecut, indicele Nasdaq a fost blocat timp de trei ore, din cauza unei defectiuni tehnice. In China, compania de brokeraj Everbright Securities risca sanctiuni aspre, dupa ce o defectiune aparuta in sistemele IT a dus la cresterea cu peste 5% a unor indici bursieri.