Actiunile celei mai valoroase companii din lume au inchis marti in cadere cu 2%. Capitalizarea Apple a coborat astfel la 522,4 miliarde de dolari, cu 78 miliarde dolari sub maximul absolut de 600,4 miliarde de dolari, atins in urma cu doua saptamani.

Titlurile companiei americane au fost lovite de rezultatele publicate inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare, de cei mai mare vanzatori de iphone din America, AT&T si Verizon.

AT&T a vandut in primul trimestru din 2012 4,3 milioane de iPhone-uri, in scadere puternica fata de trimestrul anterior (7,6 milioane), dar mai multe decat vanzarile din aceeasi perioada din 2011(3,6 milioane).

La randul sau, Verizon a raportat vanzari de 3,2 milioane de iPhone-uri pentru primul trimestru din acest an, in scadere fata de cifrele raportate in aceeasi perioada a anului trecut.  

Dupa inchiderea sesiunii de tranzactionare de pe Wall Street, Apple a raportat vanzari de 35 de milioane de iPhone-uri pentru perioada ianuarie-martie, de doua ori mai mari decat in primul trimestru din 2011, depasind inca o data estimarile analistilor.

Vanzarile de iPad-uri s-au situat sub asteptarile analistilor, la 11,8 milioane de unitati. Cu toate acestea, vanzarile din acest prim trimestru au fost de 2,5 ori mai mari decat cele de anul trecut.

In ceea ce priveste Mac-urile, laptorile s-au situat usor sub estimarile pietei, la 4 milioane de bucati vandute, in crestere insa cu 7% fata de aceeasi perioada din 2011.

Surpriza care a urcat actiunile la peste 600 dolari

Surpriza cea mai mare a venit odata cu publicarea profitului trimestrial, care aproape s-a dublat, ajungand la 11,6 miliarde de dolari, fata de cel din anul anterior. Estimarile pietei vizau un profit de 9,2 miliarde de dolari.

Dupa raportarea profitului, actiunile Apple pur si simplu au explodat, majorandu-se cu peste 7%. Acestea din urma au depasit pragul de 600 dolari, de la 560 dolari - atat cat se tranzactionau anterior. La finalul sesiunii, acesteau s-au situat la 571 dolari.

Totodata, Apple a depasit si estimarile privind veniturile. In primul trimestru al acestui an a obtinut venituri de 39,2 miliarde de dolari, in crestere cu 59% fata de 2011.