Bitcoin-ul nu a fost niciodata tiparit, ci este doar o moneda virtuala. De fapt, este o cheie de 34 de caractere, litere si cifre, pe care pasionatii de tehnologie si cei cu idei futuriste o pot pastra intr-un portofel electronic pe telefon sau in calculator.

Monedele virtuale Bitcoin se pot obtine in doua feluri: poti cumpara asa ceva de pe internet, de pe bursele online dedicate sau o poti primi ca recompensa, ca un fel de salariu, in schimbul unui proces care a fost botezat "minerit". Monedele intra in contul special, nebancar, numit "portofel electronic".

Un astfel de miner este Adrian Pop. El a investit cateva sute de euro in echipamente profesionale care calculeaza ecuatii si rezolva scheme extrem de complicate pentru a sustine reteaua intreaga.

Munca minerilor consta in verificarea si aprobarea fiecarei tranzactii in parte. Ei elimina incercarile de fraudarre din retea, adica pe cei care vor sa cumpere doua produse cu aceeasi moneda. 

Valoarea unei unitati Bitcoin a inregistrat variatii violente pe parcursul ultimilor 4 ani. A plecat de la 9 centi si a ajuns la pretul spectaculos de 1.200 de dolari. Acum se afla undeva la 800 de dolari. Bineinteles ca in acest parcurs a avut nenumarate prabusiri. Tocmai aceasta volatilitate ridicata i-a incurajat pe bancheri si pe brokeri sa o condamne din start: cei mai multi o considera o speculatie si o aseamana cu un joc de noroc.

"Este o moneda pentru excentrici - nu va ajunge niciodata o moneda acceptata de lumea intreaga - e mai mult pentru mediul online. Eu nu recomand nimanui sa cumpere asa ceva, pentru ca este extrem de volatila", explica Alin Brendea, broker de investitii.

Germania a fost prima tara care a recunoscut Bitcoin ca moneda privata, dar la scurt timp Banca Germaniei a avertizat asupra riscurilor enorme pe care oricine crede sau incearca sa investeasca in asa ceva si le asuma.

In Romania, Bitcoin este mult mai putin raspandit, dar avem si noi prima bursa de schimb si tranzactionare, unde leii pot fi convertiti in Bitcoin si viceversa.

Putem folosi moneda, inca de anul trecut, pentru a plati consumatia la un restaurant in Bucuresti, iar, mai nou, si intr-o farmacie din Ploiesti sau un salor de masaj la Constanta. Au aparut si anunturi imobiliare: de pilda, proprietarul unei vile din Pipera accepta plata in Bitcoin. Avantajul asa-zisei monede ar fi anonimatul si lipsa intermediarilor, tranzactiile nu se fac printr-un cont bancar, ci direct prin aplicatii de mobil.