Investitorii ar trebui sa vanda contracte credit-default swap pe datoria de stat a Romaniei, deoarece imbunatatirea situatiei interne va reduce costul suplimentar necesar pentru asigurarea datoriilor tarii impotriva riscului de neplata, se arata intr-un raport prezentat vineri de BNP Paribas. 

Astfel, diferenta dintre cotatia CDS a Romaniei si indicele SovX CEEMEA, care monitorizeaza ratele CDS a 15 state din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, va cobori de la 1,45 puncte procentuale la 0,9 puncte procentuale, estimeaza analistii celei mai mari banci franceze. Joi, nivelul indicelui era de 2,45 puncte procentuale. 

"Comentariile FMI privind subevaluarea leului au ajutat in mod special la restaurarea increderii in active denominate in moneda romaneasca. Rezultatul evaluarii FMI ar trebui sa reprezinte un stimulent semnificativ pentru investitorii care au devenit ingrijorati de perspectiva datoriilor Romaniei in urma turbulentelor de pe scena politica", a afirmat Bartosz Pawlowski de la BNP Paribas Londra, strateg sef pentru regiune. 

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat marti ca rata de schimb valutar este aproape de nivelul de echilibru, avand in vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spatiu de apreciere dupa ce situatia va reveni la normal. Oficialul FMI a precizat ca toate prognozele sunt conditionate de o rezolvare rapida a crizei politice. 

Cursul de referinta anuntat de BNR a continuat vineri sa scada, pentru a patra sedinta consecutiv, si a ajuns la 4,4852 lei/euro, atingand astfel un nou nivel minim al ultimelor sase saptamani.  Un curs oficial inferior celui de vineri fost publicat de BNR la 5 iulie, cand euro a fost cotat la 4,4796 lei. Astfel, leul s-a intarit cu 3,5% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat in urma cu doua saptamani, din cauza tensiunilor politice. 

Rata CDS pe Romania a stagnat vineri la 391 puncte de baza, sau 3,91 puncte procentuale, aproape de minimul ultimelor trei luni.

Randamentul obligatiunilor de stat in dolari cu maturitatea la 10 ani a scazut in aceasta saptamanai cu 0,32 puncte procentuale, noteaza Bloomberg. 

Cu conditia rezolvarii crizei politice, nivelul scazut al leului si valorile atractive ale activelor de pe piata romaneasca ar trebui sa atraga investitorii straini, conchide BNP Paribas.

Sursa: Mediafax