Intr-o declaratie sustinuta in fata presei, la inceputul sedintei de guvern, premierul a cerut Ministerului Finantelor sa pregateasca schema noua de ajutor de minimis pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii si sa analizeze rapid toate cererile care vizeaza investitii sau locuri de munca, aratand ca Romania se afla intr-o perioada in care orice loc de munca conteaza.

"Stiu, de exemplu, ca Bosch a inaintat o cerere de ajutor de stat pentru ceea ce inseamna crearea de locuri de munca si investitii la Cluj si alte firme care vin acolo in locul Nokia. Este vorba de un angajament pe care l-am facut mai demult si trebuie sa fie respectat. Nu ca este vorba de Cluj, acest lucru trebuie sa fie oriunde in tara, ca este vorba de Delphi de la Iasi sau de Ford de la Craiova sau de Pirelli de la Slatina, nu conteaza in ce parte a tarii sunt investitii care aduc locuri de munca. Noi trebuie sa raspundem rapid la aceste solicitari de investitii si sa le acordam sprijinul necesar pentru ca investitiile sa se deruleze", a spus premierul, citat de Mediafax.

Ziarul Financiar a scris, citand postul televiziune local Transilvania L!VE, ca grupul Bosch va deschide o unitate de productie la Jucu (judetul Cluj) in care va investi 60 de milioane de euro. Investitia va crea aproximativ 2.000 locuri de munca.

Bosch ar urma sa isi instaleze facilitatile de productie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a functionat si fabrica de telefoane mobile Nokia.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat, miercuri, odata cu anuntul privind preluarea facilitatii de productie Nokia din Jucu de catre producatorul italian de electrocasnice De'Longhi, ca institutia pe care o conduce se afla in negocieri avansate cu un nou investitor, fara sa precizeze numele acestuia.

Tise spunea ca este vorba de un producator de componente auto care va investi 60 milioane de euro in fabrica din parcul Tetarom III si va crea intre 1.500 si 2.000 de locuri de munca.

Pe de alta parte, CJ Cluj a precizat inca din luna septembrie a anului trecut, cand Nokia isi anunta plecarea din Romania, ca negociaza cu compania germana Bosch pentru o investitie intr-o fabrica de componente auto in parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentantii CJ Cluj mai spuneau ca negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent in Romania din anul 1994 si detine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distributie de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice), BSH Electrocasnice (import si distributie de electrocasnice marca Bosch si Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de masini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth Romania de la Blaj, care produce scule electrice si centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timisoara.

Compania Robert Bosch SRL a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 249,5 milioane de lei (aproape 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finantelor Publice.

Grupul Bosch, cu vanzari de 47,3 miliarde de euro in anul fiscal 2010 si circa 283.500 de angajati, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie si servicii, in domeniile auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum si constructii.

Grupul Bosch cuprinde pe langa compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale si companii regionale in peste 60 de tari.