CNOOC, cel mai mare producator offshore de petrol al Chinei, a anuntat duminica seara ca Bridas Energy Holdings, detinuta in proportie de 50% de grupul chinez, a rupt unilateral acordul de preluare a participatiei BP la compania argentiniana de petrol si gaze Pan American Energy. CNOOC nu a oferit alte detalii.

BP sugera in luna octomrie, in raportul financiar pentru trimestrul al treilea, ca va anunta o crestere a dividendului la inceputul anului viitor.

Acordul de vanzare a fost incheiat cu un an in urma, iar BP a aratat luna trecuta ca tranzactia nu este atat de importanta ca atunci pentru fluxul de numerar al companiei.

BP a anuntat intr-un comunicat emis duminica seara ca va restitui catre Bridas Energy avansul de 3,5 miliarde de dolari primit la sfarsitul anului trecut pentru participatia la Pan American.

Fondurile atrase in urma tranzactiei ar fi fost utilizate pentru plata daunelor si a altor obligatii ale BP in urma dezastrului provocat anul trecut de deversarea petroliera din Golful Mexic, cea mai grava din istoria Statelor Unite ale Americii.

Bridas Energy detine deja 40% din actiunile Pan American.

Citeste si:

Europa are nevoie de Rusia. Lagarde spera sa-l convinga pe Medvedev sa contribuie la solutionarea crizei din zona euro

15 PET-uri transformate intr-un tricou. Romanii care exporta materie prima pentru branduri