A doua zi dimineata, Steve Perkins a primit un telefon de la seful sau, in care i se cerea socoteala pentru transferul firmei, in valoare de 520 milioane de dolari. Managerul, broker senior al PVM Oil Futures, l-a intrebat pe Perkins care a fost motivul pentru care a cumparat cele 7 milioane de barili de titei, chiar in toiul noptii (ora 02:00 a.m.).

In prima instanta, brokerul in varsta de 34 de ani a pretins ca si-a petrecut mai toata noaptea sfatuind un client. Scuza acestuia n-a mai tinut in momentul in care superiorul l-a intrebat despre ce client era vorba, pentru a-l identifica in baza de date. Brokerul a refuzat, iar managerii si-au dat seama ca fusese vorba, de fapt, despre un moment de ratacire "imbibata" in alcool. Pe scurt, brokerul realizase tranzactia chiar in mijlocul unui chef.

Trei ore mai tarziu, tranzactia cu pricina reusise sa urce pretul mondial al petrolului la maximul ultimelor opt luni ale anului. Iar asta, cu cateva click-uri, intr-o atmosfera extrem de “relaxanta”. Pretul petrolului a crescut cu peste 1,5 dolari in mai putin de jumatate de ora, incepand cu ora 02:00 dimineata, momentul in care tranzactia fusese intermediata de Steve Perkins.

Pana cand grupul PVM Oil Futures si-a dat seama ca intermedierile nu fusesera autorizate, pierderile au inceput sa curga. S-au oprit undeva la peste 9,7 milioane de dolari, cifra aproape egala cu veniturile anuale ale grupului (12 milioane de dolari).

Tranzactia inconstienta a lui Perkins a provocat companiei o pierdere financiara de peste 7,6 milioane de dolari in 2011. Incidentul l-a lasat pe Steve Perkins fara job, iar detalii referitoare la bizarul incident au fost facute publice abia dupa o investigatie a Autoritatii Serviciilor Financiare din SUA.