Cele mai multe actiuni de la BVB au fost tranzactionate inca de la deschidere la preturi usor peste cele de vineri, investitorii urmand linia ascendenta a pietelor externe, insa rulajele au fost reduse in majoritatea cazurilor.

Dupa ora 14:30, indicele general, BET-C, a coborat sub nivelul de vineri, desi pietele vest-europene s-au mentinut pe crestere accelerata. Trecerea indicelui pe rosu a fost influentata de titlurile BRD si Fondul Proprietatea, care au inceput sa scada mai vizibil, dupa plasarea mai multor ordine de vanzare.

Titlurile BRD au coborat cu 5,43%, dupa ce vineri au urcat cu 3,69%, iar actiunile FP au scazut cu 3,01%.

Astfel, la finalul zilei, indicele BET-C se plasa la cu 1,42% sub nivelul de vineri si la cel mai redus nivel de dupa 2 octombrie 2009.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,63%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,04% peste nivelul sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,34%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in scadere cu 1,34%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 48,6 milioane lei, suma din care 35,3 milioane lei au reprezenmtat valoarea unui deal cu 0,61% din capitalul social. Tranzactiile cu titlurile FP au asigurat 79% din lichiditatea pietei actiunilor.

Pretul din piata principala a scazut cu 3,01%, la 0,4151 lei. Astfel, aceste actiuni au inregistrat cel mai redus nivel de la listarea la BVB, pe 25 ianuarie.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro), suma cu mult peste rulajul sedintei precedente, de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro).

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 4,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 4,4%.

Bursele europene sunt astfel, in revenire, de la minimul ultimelor sapte saptamani, datorita sperantelor ca liderii din zona euro vor prezenta noi masuri anticriza inainte de summit-ul UE de saptamana viitoare.