Un nivel mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat de indicele BET-C la 4 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 4,8% mai jos. 

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a atins vineri cel mai redus nivel de dupa 12 ianuarie 2012, iar titlurile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI la valoarea din 10 ianurie 2012. Spre deosebire de BET-C, indicii BET si BET-FI sunt inca pe plus fata de finalul anului trecut, cu un castig de 0,9% (BET) si, respectiv, 0,3% (BET-FI). 

Intrucat vineri in piata au fost prezenti putini cumparatori, investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile vizibil in jos pentru a gasi contraparte, desi in cele mai multe cazuri ordinele de vanzare erau pentru volume reduse de actiuni. 

In aceste conditii, actiuni importante au inregistrat corectii vizibile, de 2,09% - 5,88% in cazul SIF-urilor, de 3,48% OMV Petrom. Totodata, titlurile Bancii Transilvania si BRD au coborat cu 5,26% si, respectiv, cu 6,46%. 

"Contextul extern din Europa a trimis in corzi pietele in aceste zile si nu vad pentru moment o relaxare a situatiei. In aceste conditii, starea tensionata se resimte din plin pe piata locala. Cu toate ca volumele tranzactionate nu sunt insemnate, as zice ca sunt totusi relevante pentru starea actuala. Lipsa unor perspective pozitive a indepartat destul de repede potentialii investitori, iar cei ramasi cauta sa speculeze sau sa isi lichidizeze pozitiile cat mai repede. O astfel de structura a investitorilor are ca efecte o piata cu volume scazute si cu deprecieri semnificative. Cei care se orienteaza pe termen mediu sunt absenti aproape cu desavarsire", a declarat, pentru Mediafax, Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction. 

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,7%, desi au coborat in a doua parte a zilei cu pana la 3,6%. Pietele sunt influentate de datele privind cresterea somajului din zona euro la un nou maxim si de anuntarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier in zona euro. Scaderile au fost amplificate dupa ora 15:30 de publicarea unor informatii sub asteptari privind piata muncii din SUA.