În această săptămână, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, a scăzut cu 5,3%. Vineri, la ora 13:21, BET era cu 8,57% sub nivelul de vinerea trecută, scrie Agerpres.

Cel mai semnificativ declin, de 16,26%, a fost înregistrat de acţiunile Şantierului Naval Orşova. Pe locul doi în topul scăderilor se află titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-14,73%), iar pe locul trei acţiunile Condmag (-14,29%).

Directorul general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, a declarat, luni, că Bursa de la Bucureşti scade din cauza temerilor privind o pandemie de coronavirus.

De asemenea, Horia Gustă, director general Certinvest, a spus, miercuri, că scăderea de la Bursa de Valori Bucureşti este în trendul burselor europene şi internaţionale, iar perioada de declin ar putea să mai dureze întrucât este generată de panica pe care coronavirusul a aduce.

"Se pare că o să mai dureze perioada de scădere întrucât este generată de panica pe care coronavirusul o aduce. Epidemia se pare că este cam în toată Europa prezentă, aşa încât cam toate pieţele bursiere din Europa au scăzut. Epidemia se pare că este şi la graniţele României, aşa încât scăderea de la BVB este în trendul burselor europene şi internaţionale", a afirmat Horia Gustă la jumătatea acestei săptămâni.

Pieţele financiare din întreaga lume înregistrează cea mai proastă săptămână de după criza financiară din 2008, pe măsură ce investitorii renunţă la acţiunile considerate riscante ca urmare a îngrijorărilor că epidemia de coronavirus va deveni o pandemie şi va declanşa o recesiune globală.

Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China.

"Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China", a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.