Avertismentul fara precedent lansat luni noapte de S&P a oprit cresterea sustinuta a burselor, care a inceput saptamana trecuta si a cotinuat luni, dupa ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE in vederea introducerii de controale si sanctiuni stricte pe bugetele tarilor din zona euro.

"Intram intr-o etapa critica. Sunt asteptari ridicate in piata pentru evenimente favorabile la summit-ul liderilor europeni din aceasta saptamana. Daca vor exista indicii ca deciziile vor fi amanate, piata va reactiona negativ", comenteaza un analist al Tachibana Securities Tokyo.

Preturile petrolului si cuprului au scazut de asemenea dupa comentariile S&P. Indicii futures ai bursei de la New York sunt in scadere, ca si moneda euro si randamentele titlurilor de Trezorerie SUA, care arata ca investitorii cauta siguranta in dolar.

Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a scazut marti cu 1,8%, cu pierderi masive in sectorul materiilor prime, in timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,4%.

Principalii indici ai bursei de la New York au inchis luni in urcare. Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,65%, S&P 500 a castigat 1,03%, iar Nasdaq Composite a avansat cu 1,1%.

Indicatorii futures ai bursei de la New York sunt insa marti in scadere cu 0,6%, anuntand corectii pe Wall Street. Analistii anticipeaza ca bursa de la Londra va deschide in scadere cu 0,8%, cea de la Frankfurt cu 0,7%, iar piata de la Paris va pierde 0,5% in debutul sedintei de marti.

S&P a anuntat ca ratingurile a 15 dintre cele 17 state ale zonei euro, inclusiv cele sase tari cu rating AAA, ar putea fi retrogradate in urmatoarele 90 de zile daca summit-ul de vineri nu va avea un deznodamant favorabil.

Avertismentul agentiei de rating a eclipsat acordul franco-german privind Tratatul UE, risipind optimismul din piete. Moneda euro s-a depreciat cu circa 0,2%, la 1,337 dolari.

O noua lovitura pentru Europa. S&P vrea sa retrogradeze 6 tari de top din zona euro. Cand SUA si-au pierdut ratingul maxim, intreaga lume s-a cutremurat