Financial Times a publicat luni seara informatii conform carora Itaia ar fi cerut Chinei sa deruleze achizitii semnificative de obligatiuni italiene.

Bursele au reactionat initial cu optimism la aceste informatii, insa traderii au ajuns marti la concluzia ca o astfel de interventie din China nu reprezinta o solutie pe termen lung pentru criza din zona euro.

In plus, unii traderi sunt sceptici ca China ar fi motivata sa intervina.

"Nu uitati ca Italia este cea care comunica, si nu China. Nu se aude nimic din China. In primul rand, stim deja ca China are motive de ingrijorare legate de zona euro, deci chiar credeti ca vor incepe sa cumpere periferice (obligatiuni ale statelor cu probleme - n.r.) in acest moment? In al doilea rand, Italia este cea mai mare piata din sudul Europei, deci nu va puteti astepta ca o interventie chineza sa aiba acelasi impact pe care l-ar avea in Portugalia sau Grecia. In al treilea rand, de ce ne-am astepta ca China sa intre masiv pe Italia cand Germania sau Elvetia nu manifesta niciun interes sa cumpere?", comenteaza pentru CNBC Simon Derrick, strateg valutar sef la Bank of New York Mellon.

Indicele FTSEurofirst 300 este in scadere cu 0,8%, iar indicele bancar european a pierdut 1,4%.

In Franta, actiunile BNP Paribas au coborat cu pana la 10,4%, iar titlurile Societe Generale inregistreaza de asemenea scaderi importante.

Actiunile bancilor franceze au fost sub presiunie si luni, din cauza temerilor privind o retrogradare iminenta a ratingurilor de credit ale acestor institutii de credit de catre Moody's.

Bursele mondiale, din nou in cadere din cauza problemelor din Grecia. La Bucuresti, bursa a inchis pe rosu, iar leul a cazut abrupt in fata euro VIDEO