Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a atins marti maximul ultimelor cinci luni datorita datelor economice pozitive din China, Germania si SUA, transmite Reuters. 

Actiunile bancare au inregistrat scaderi importante miercuri in Europa, indicele sectorului coborand cu 0,9%. 

Germania vrea sa imprumute 5 miliarde euro prin licitatia de obligatiuni de miercuri, iar Portugalia a programat o emisiune de un miliard de euro.  Grecia, Italia si Spania au de asemenea licitatii de obligatiuni programate in luna ianuarie. 

Statele din zona euro vor incerca sa atraga de pe piete, in primul trimestru, sume de pana la 262 miliarde euro, iar licitatiile programate pentru intregul an vizeaza imprumuturi in valoare totala de 865 miliarde euro, potrivit estimarilor Deutsche Bank citate de Bloomberg.

Bursa de la Bucuresti a deschis prima sedinta din acest an in crestere cu 0,68%, investitorii urmand linia ascendenta a burselor din SUA, insa, intr-o piata in care lichiditatea a fost salvata, la fel ca in majoritatea sedintelor din 2011, de actiunile Fondului Proprietatea (FP). 

Dupa primul sfert de ora al sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,23% peste finalul anului trecut.  Linia pietei a fost urmata si de actiunile celor cinci SIF-uri si de titlurile Fondului Proprietatea, care au ridicat indicele BET-FI cu 1,89%.  La ora 10:15, indicele extins al Bursei, BET-XT, era in crestere cu 1,2%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.  Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 1,1 milioane lei (263.000 de euro), valoare din care 56% reprezentau operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 617.000 de lei (143.000 de euro).  Cotatia acestor actiuni a avansat cu 1,17%, la 0,432 lei.  Marile piete europene au deschis indecis a doua sedinta de tranzactionare din acest an, iar bursele din SUA si Asia au avansat cu pana la 1,7%, scrie Mediafax.

Bursa de la New York a crescut puternic in prima sedinta de tranzactionare a anului, in urcare cu aproximativ 1,5%, datorita datelor economice peste asteptari din SUA, Germania si China.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut marti cu 1,47%, iar S&P 500 a avansat cu 1,55%, in timp ce Nasdaq Composite a castigat 1,67%.  Indicele S&P 500 a inchis la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii octombrie, investitorii intrand cu optimism in noul an, pe un rulaj redus.

Traderii si analistii raman sceptici in privinta stabilirii unui trend ascendent.  "Au fost cifre economice bune din afara SUA, iar investitorii au bani de plasat in noul an, impingand preturile in sus. Este un bun inceput, dar va trebui sa asteptam, sa vedem care va fi trendul", comenteaza un analist american.