Cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare si vineri, astfel ca volumele de actiuni transferate pe piata principala au fost reduse si au insumat 11,2 milioane lei (2,5 milioane euro), informeaza Mediafax.

Un deal cu 2,59% din actiunile Fondului Proprietatea, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro), a dus lichiditatea totala la 210,6 milioane lei (47,8 milioane euro). Un rulaj mai mare a fost inregistrat la 23 februarie 2011, cand BERD a vandut aproape 5% din actiunile BRD, pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro). Atunci, lichiditatea bursei a fost de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro).

Rulajul de vineri este de aproape patru ori peste cel de joi, de 55,6 milioane lei (12,6 milioane euro), care a fost sustinut tot de tranzactii negociate. Astfel, opt deal-uri cu 0,55% din titlurile BRD de 40,1 milioane lei (9,1 milioane euro) au acoperit 72% din lichiditatea de joi.

Cel mai probabil, actiunile vizate in deal au fost cumparate de un investitor strain, intrucat majoritatea pachetelor mai mari de titluri Fondul Proprietatea sunt achizitionate de acesti jucatori.

Tranzactia negociata de vineri cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la pretul de 0,5585 lei, similar ultimei cotatii inregistrate joi pe piata principala.

"Interesul pentru actiunile companiilor mari il vedem prin tranzactiile deal care se fac pe piata. Din aceste deal-uri putem trage concluzia ca exista in continuare interes pentru bursa noastra, doar ca la un alt nivel, un nivel al celor care privesc strategic investitiile in companiile locale. Marea masa a investitorilor nu se mai afla in piata din diverse motive si, astfel, asistam la tranzactii importante doar prin deal-uri si nu in piata regular (principala - n.r.)", a declarat pentru Mediafax Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,76% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,61%.
In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,47%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Starea de letargie in care se afla piata este in parte determinata de asteptarea dividendelor, dar nu numai. Cred ca incertitudinea asupra a ceea ce se va intampla in urmatoarele luni in zona euro este un factor important deoarece investitorii au invatat din istoria ultimilor ani si anticipeaza o perioada mai putin buna incepand cu Luna mai. Ne aflam intr-o stare de tensiune si doar o directie mai clara a pietelor externe va determina un trend pe piata locala", a mai spus brokerul.

Deal-ul cu actiuni Fondul Proprietatea nu a influentat cotatia titlurilor pe piata principala, astfel ca pretul au ramas pe scadere usoara. La finalul sedintei, actiunile erau cotate la 0,557 lei, pret cu 0,27% sub nivelul de joi, iar operatiunile insumau aproape 3 milioane lei.

O tranzactie negociata a fost realizata si cu un pachet de titluri BRD, pentru 1,1 milioane lei, la pretul de 10,5 lei/actiune.

Cotatia este similara celei la care au fost transferate joi 0,55% din actiunile bancii. Pe piata principala, titlurile BRD au stagnat la 10,6 lei, pe un rulaj de doar 46.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 0,5%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibila corectie, de 3,4%.

Bursele au fost influentate pe de o parte de un sondaj care a aratat ca in aprilie contractarea activitatii din sectoarele private s-a accelerat in aprilie, precum si de datele peste asteptari privind vanzarile din retail in zona euro. Totodata, pietele au reactionat si la publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii din SUA.